Till senaste kommentaren

Regler gällande sterilcentral inom djurvård

Vart hittar jag enklast vilka regler som styr arbete i en sterilcentral inom djurvården? Frågor gällande bla desinfection, autoklavering, ventilation, förvaring sterilförråd.
Marika Nordquist Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Marika!

  Tack för din fråga. Jag återkommer till dig när jag har ett svar.
  Birgitta Kundtjänst
 • Hej Birgitta!
  Har du hunnit få svar på min fråga ännu?


  Marika Nordquist
 • Hej igen!

  Det tar tyvärr lite längre tid att svara dig. Vi återkommer så snart vi har ett svar på din fråga.
  Lena Kundtjänst
 • Tack då vet jag!
  Marika Nordquist
 • Hej Marika!

  Ursäkta att du har fått vänta på svar.

  När det gäller regler kring hygien osv. inom djursjukvården finns det inte lika tydliga riktlinjer och regler som inom humansjukvården. Dock finns det krav på att alla veterinära verksamheter ska ha och arbeta enligt en hygienplan (SJVFS 2013:14, K112) och i 13 § står: "Alla verksamheter inom djurens hälso- och sjukvård där veterinärmedicinsk vård bedrivs ska ta fram och arbeta efter en hygienplan där hygienrutiner upprättas för den egna verksamheten för att förhindra smittspridning och uppkomst av vårdrelaterade infektioner. Hygienplanen ska fungera som en arbetsbeskrivning och identifiera områden i verksamheten där det finns risk för överföring av smittämnen mellan djur samt mellan djur och människor samt beskriva hur smittvägarna bryts. Utformningen av hygienplanen ska ske i enlighet med bilaga 2 och med hänsyn till de riktlinjer för hygien som är godkända av Jordbruksverket att använda som underlag till hygienplaner enligt denna föreskrift".

  I bilaga 2 i föreskriften finns punkt 10 som säger: "Rutiner för desinfektion och hantering av instrument samt rutiner för hantering av förbrukningsmaterial."

  Det är den som är ansvarig för verksamheten som är skyldig att se till att det finns en aktuell hygienplan. När det sedan gäller innehållet i en hygienplan finns det idag riktlinjer från veterinärförbundet (tyvärr kommer man endast åt dessa via veterinärförbundets webbplats om man är medlem i förbundet) för smådjurssjukvård och hästsjukvård. Dessutom finns distriktsveterinärernas riktlinjer tillgängliga. 

  När det gäller exakt vilka rutiner som ska gälla i enskilda fall finns det för djursidan inga fler riktlinjer eller krav. Det är upp till verksamhetsansvarig att söka information och kunskap utifrån de riktlinjer vi har för djur eller genom att titta på det som finns för humansidan.

  Hoppas detta är svar på din fråga. Annars är du välkommen att höra av dig till oss via mejl overgripandedjurhalsaochamr@jordbruksverket.se
  Anna Kundtjänst
 • Hej
  Tack snälla för svar, då vet jag hur jag ska gå vidare.
  Med vänlig hälsning

  Marika Nordquist

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.