Registrera höns

Hej,
Jag och min sambo har elva höns av blandad att för hobbybruk. Vi har sett de nya reglerna som träder i kraft 21/4-21. Gäller dessa regler alltså även oss som inte sysslar med höns professionellt och endast har elva fåglar? Om sådant är fallet, vilken annan information ska anges? Därutöver, vad är syftet med dessa nya regler? Tror man alltså att till exempel smittspårning av sjukdomar skulle underlätta? Mvh, Linn 

Linn Emanuelsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Linn!

  Tack för din fråga!

  Du ska registrera att du har fjäderfä även om du bara ha dem för privat bruk och som hobbyhöns.

  Syftet med de nya reglerna är att säkerställa en bättre och snabbare smittspårning vid sjukdomsutbrott och bekämpa sjukdomar. Detta innebär i förlängningen att vi håller våra djur friskare och att du kan slippa potentiella restriktioner. De nya reglerna är beslutade av EU och finns i den nya EU-förordningen Animal Health Law (AHL), även kallad djurhälsoförordningen.

  Här registrerar du din anläggning.

  Läs mer om registrering av anläggning här.
  Birgitta Kundtjänst
 • Gäller detta även om man har 6 hobbyhöns utanför detaljplanerat område?
  Ida
 • Hej Ida!

  De nya reglerna innebär att du som har fjäderfän, oavsett hur många, ska registrera din anläggning hos oss. Kravet gäller alltså även dig som har höns för personligt bruk.
  Sara Kundtjänst
 • Hej
  Jag tänkte registrera mina höns som har en hönsgård på 30m2 enligt dom ny EU-kraven from 21/4.
  Men det kan jag inte göra. Minsta arean är 100m2 enl formuläret.
  Dessutom blir det väldigt svårt att markera ut 30m2 med 4 gps kordinater.
  Hur gör jag så det blir rätt?
  Thomas
 • Hej Thomas!

  Det stämmer att minsta arean du kan ange är 100 kvadratmeter, så antingen anger du detta eller 0. Eftersom att du inte har mer än 50 ha areal så behöver du inte sätta ut koordinater.
  Frida Kundtjänst
 • Hej! Om man har som plan att hyra tre sommarhöns. Vad gäller då?
  Eva
  Eva
 • Hej jag undrar det står att man ska skriva hur stor anläggningen är, menar ni då inomhus där de sover eller både den o hönsgården tack på förhand mvh inger Johansson johansson.inger@hotmail.se
  Inger Johansson
 • Hej Eva!

  Du behöver registrera din plats där du kommer hålla hönsen på som en anläggning, men du har möjlighet att välja att det kommer vara en tillfällig verksamhet,
  Frida Kundtjänst
 • Hej Inger!

  På antal byggnader så skriver du hur många byggnader du håller djur i. På areal så skriver du ytan du håller djur på utomhus.
  Frida Kundtjänst
 • Hej!
  Om jag har mina höns på två olika fastigheter på sommaren respektive vinter hur ska jag registrera detta så det blir rätt?

  Ska jag registrera som att jag håller höns i två byggnader även om det inte hålls höns i båda samtidigt?
  Linda
 • Hej Linda!

  Ligger dessa fastigheter mer än 500 meter ifrån varandra? Om ja, så behöver du registrera att du har två anläggningar.

  Om det inte är mer än 500 meter mellan fastigheterna så kan du ha en anläggning och alla byggnaderna som du har dina höns i räknas in på den anläggningen.
  Emma Kundtjänst
 • Hej!
  Om antalet hobbyhöns ändras, måste jag anmäla detta varje gång? Tex en höna ruvar fram 5 kycklingar? Räven tar några hönor? Kycklingar växer upp och man måste ta bort tupp överskottet?

  Ingela
 • Hej Ingela!

  Nej, du behöver inte anmäla dessa förändringar varje gång.

  Du ska ange antalet som du avser att hålla under Kategori, och antalet du som mest kan ha på din anläggning, under Maxkapacitet.
  Sara Kundtjänst
 • Hej sitter och ska fylla i om min anläggning och när kommer till Art så väljer höns, men var hittar jag hobbyhöns?

  Veronica Johansson
 • Vi har höns ankor och kaniner ska vi anmäla alla tre
  Anders
 • Hej Veronica!

  Du gör rätt som väljer höns som art. Efter att du valt art och fyllt i datum så ska du välja Kategori och där finns Hobby som val.
  Sara Kundtjänst
 • Hej Anders!

  När du håller höns och ankor ska du registrera platsen djuren hålls på, vi kallar den platsen anläggning. Du lägger till både höns och anka som art.

  När det gäller kaniner så delas de upp som sällskapsdjur eller om de är avsedda för livsmedelsproduktion. Är det för livsmedelsproduktion så ska det alltid registreras på en anläggning. Är det sällskapsdjur så ska de registreras om de hålls för kommersiellt syfte. Här kan du läsa mer.
  Sara Kundtjänst
 • Hej. Funderar på om det kommer vara värt att ha höns för hobby bruk då jag läste att det kan komma kontrollanter som tar sjukt mycket betalt även för oss hobby gårdar.
  Jag menar man lägger ner mycket pengar på sina djur, kanske än mer när det är hobby. De blir ju som familjemedlemmar och ska man dessutom få kontrollanter titt som tätt som kostar flera tusen kronor vet jag inte om det blir ens lönsamt att ha dem kvar. Det känns som det blir väldigt dyra ägg om detta stämmer?!
  Theres Lockande-Boberg
 • Hej Theres!

  Att få en kontroll för din djurhållning är inget som är nytt i och med denna förordning, du kan få en kontroll om någon misstänker att du inte sköter dina djur korrekt. Syftet med de nya reglerna är att säkerställa en bättre och snabbare smittspårning vid sjukdomsutbrott och bekämpa sjukdomar. Detta innebär i förlängningen att vi håller våra djur friskare och att du kan slippa potentiella restriktioner.

  Länsstyrelsen är Jordbruksverkets kontrollorgan och kan därför komma att använda uppgifterna för kontroll av registrering och märkning av djur samt kontroll av djurskydd. Kontrollen för märkning och registrering av djur är kostnadsfri.
  Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.