Till senaste kommentaren

Måste jag som sällskapsdjursuppfödare registrera anläggning?

Hej,

Jag sitter med i styrelsen för Bengalföreningen, där frågan har dykt upp om vilka som behöver "Registrera anläggning för djur och avelsmaterial".
Vad räknar ni som kommersiell verksamhet? Eller snarare, var drar ni gränsen?

Om man till exempel tar en eller två kattkullar per år så räknas man som aktiv kattuppfödare, vilket kan likställas med hundkennel. Men det är i såpass liten skala att man sällan kommer upp i vinst samt att det primära syftet är att utveckla kattrasen.

"Om syftet med att hålla djuren är att tjäna pengar på dem räknas det som kommersiell verksamhet. Hundkennlar, hunddagis, hund- och katthem och zoobutiker är vanliga exempel på anläggningar som håller sällskapsdjur i kommersiellt syfte och som alltså måste registreras."

Vi är väldigt tacksamma om vi får ett förtydligande på detta så att vi vet vad som gäller samt kan meddela våra medlemmar om de nya reglerna.

Med vänliga hälsningar,
Kim Dahlgren
Kim Dahlgren Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Kim!

  Tack för att du tar kontakt med oss.

  Det är samma regler för katter och hundar. Om syftet är att du ska tjäna pengar på dom så ska du registrera platsen där djuren hålls. Vi kallar den platsen för anläggning.

  Så här definieras kommersiell verksamhet med djur:
  Om syftet med att hålla djuren är att tjäna pengar på dem är det kommersiell verksamhet.

  Även att sälja/överlåta djur till personer i andra länder räknas som kommersiell verksamhet oavsett omfattning.

  I andra fall kan en tumregel vara att det krävs tillstånd enligt djurskyddslagen och det inte enbart gäller hållande av djur, det vill säga om du:

  • föder upp 3 eller fler kullar hundar eller katter per år
  • mot betalning hyr/lånar ut 3 eller fler hundar eller katter per år
  • säljer hundar eller katter från 3 eller fler kullar per år av egen uppfödning
  • säljer 3 eller fler hundar eller katter per år från annans uppfödning
  • mot betalning tar emot (exempelvis inackordering och hunddagis) 4 eller fler hundar eller katter
  • mot betalning hyr/lånar ut 6 eller fler kaniner eller illrar per år
  • mot betalning hyr/lånar ut gnagare, fåglar, reptiler, groddjur eller fiskar under förutsättning att verksamheten omfattar 6 eller fler förvaringsutrymmen såsom burar, akvarier, terrarier eller liknande per år
  • mot betalning tar emot (exempelvis inackordering) 6 eller fler kaniner eller illrar per år
  • mot betalning tar emot (exempelvis inackordering) gnagare, fåglar, reptiler, groddjur eller fiskar under förutsättning att verksamheten omfattar 6 eller fler förvaringsutrymmen såsom burar, akvarier, terrarier eller liknande per år.

  Sara Kundtjänst
 • Vem bedömer vad syftet med uppfödningen är?

  En kattuppfödning som sker i så pass liten skala, att man inte behöver söka tillstånd enligt djurskyddslagen. Man gör en liten vinst som deklareras som hobbyverksamhet, eftersom man ser det som sin hobby, och går plus just det året.

  Räknar ni det som kommersiell verksamhet då, eftersom man tar betalt och går med vinst?
  Kim Dahlgren
 • Hej Kim!

  Det är du själv som bedömer ditt syfte med uppfödningen och det kan såklart finnas flera syften med den.

  En tumregel för att omfattas av registreringskravet när det gäller storleken på din uppfödning kan vara att du föder upp tre eller fler kullar per år.
  Frida Kundtjänst
 • Registrera anläggning omplaceringsverksamhet (katthem/jourhem).
  Vi är en kattförening ”katthem” och innehar tillstånd för vår verksamhet som bedrivs i enlighet med omplaceringsverksamhet där alla våra katter bor i privata jourhem runt om i Stockholm tills dem sedan adopteras ut och därmed har vi ingen egen anläggning/fysisk lokal specifikt för vår verksamhet utan alla katter placeras som sagt enbart i privata jourhem. Måste vi också registrera anläggning och hur ska vi i så fall registrera vår anläggning. Katterna bor i våra jourhem allt mellan 1dag - flera år beroende på olika omständigheter. Våra jourhem varierar också i både antal och hur längde dem är och vill vara aktiva som jourhem. Vissa aktiva jourhem kan ha perioder då dem inte har någon katt placerad hos sig och olika många varje gång. Vi har omkring 150 katter/kattungar placerade i ca 100 olika jourhem runtom i Stockholm.
  Mikaela
 • مرحبًا ، لدي كلبتان من بنات لابرادور بدون نسب. أريد أن أعرف متى يمكن تزاوج الكلبات وأشكرك على المساعدة
  Alaa
 • Hej, jag har två labradorflickahundar utan stamtavla. Jag vill veta när tikar kan paras och tack för hjälpen
  Alaa
 • Hej Alaa!

  De här kraven gäller om du vill använda en tik i avel:

  Tiken måste vara minst 18 månader gammal för att få paras. Om tiken får två valpkullar inom en period på 12 månader måste den sedan få vila i minst 12 månader innan det blir dags för ännu en kull. Enda undantaget är om en veterinär bedömer att en kortare vila är acceptabel.
  Birgitta Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.