Regenererat jordbruk

Hej! Som medborgare och konsumenter vill jag och min familj (och sannolikt hela befolkningen) ha mat och ett jordbruk som är regenererande. Vi har tittat på filmen Kiss the Ground (https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=&cad=rja&uact=8&ved=2ahUKEwjJ0s2S0ab1AhUBRPEDHT46AYQQwqsBegQIBRAB&url=https%3A%2F%2Fwww.youtube.com%2Fwatch%3Fv%3Da9OPPIKmUjY&usg=AOvVaw1F-AzK8nHQ9mD8oBCHrahz) som förstås inte är heltäckande, men väldigt intressant.

Hur kan vi i Sverige styra om för att gå den vägen? Hur kan Jordbruksverket stötta och styra så att vi får ett sådant jordbruk, och regenererade matvaror att handla?

Precis som Skolverket utformar och stöttar skolan, skulle inte Jordbruksverket kunna styra och stötta Sveriges bönder? Kan inte Jordbruksverket utbilda alla Sveriges bönder i regenererat jordbruk, se till att styra reglering och stöd så att det är detta som gynnas och inte konventionellt jordbruk? Och samarbeta med andra myndigheter så att vi får en märkning i Sverige för regenererade produkter? Hoppas att ni inte har ett "nej" på läpparna, utan ser som er uppgift att skapa bästa och mest hållbara jordbruk i vårt land. Vi ska ju vårda vår jord och bli en ännu bättre förebild för andra länder.

Med vänlig hälsning,
Familjen Hållén

Kommentarer

 • Hej!

  Jordbruksverket jobbar med markbördighet på en mängd sätt och utan att ha sett filmen så är det jättepositivt att ha sin jordbruksmark täckt med en växande gröda så stor del av året som möjligt, att ha marken grön. Det är positivt ur flera aspekter, tex minskar risken för växtnäringsförluster och erosion och så ökar kolinlagringen i marken med mer biomassa. Sen kan det vara viktigt att se Sveriges jordar och utmaningar i ett internationellt perspektiv. Vi har inte särskilt stora utmaningar med erosion i Sverige till exempel utan större utmaningar med markpackning, där stora maskiner kör under blöta förhållanden. Vi har många jordar med hög mullhalt som inte alls är utarmade t.ex.

  Inom Greppa Näringen som ger kostnadsfri rådgivning till lantbrukare finns markbördighetsfrågorna med i flera rådgivningar. Exempel är att räkna på kolinlagring, att undvika markpackning och att se över sin dränering. För en bördig jord som mår bra krävs att grundläggande faktorer såsom en bra struktur finns i jorden.

  Det finns en mängd olika forskningsprojekt kring markbördighet som pågår nu. Sveriges lantbruksuniversitet SLU är mycket aktiva inom ett forskningsprogram inom EU som heter EJP Soils och där görs mycket forskning kring markfrågor just nu.

  Ett konkret exempel är också en app som vi utvecklat där du själv kan undersöka din jord är App ger dig koll på markstrukturen

  Hoppas detta förtydligar lite vad som händer inom området och som du ser är Jordbruksverket och andra aktörer aktiva inom området.

  Lasse Kundtjänst
 • Hej, och tack för ditt svar!
  Det är ju jättebra att en hel del görs på området. Jag skulle önska att arbetssättet kvalitetssäkrades och att det blev en märkning så att vi konsumenter kan välja mat som är regenererad. Finns det något mer vi kan göra här i Sverige? Kan vi stimulera ytterligare?
  Mitt tips är att ni experter tittar på dokumentären och ser vad vi kan göra för att stimulera bördig jord som binder koldioxid.
  Köp lite popcorn till kollegorna och kolla på den på arbetstid som fortbildning/inspiration på arbetstid, vetja! Eller ikväll! Jätteintressant!
  mvh
  Kristina
  Kristina H
 • Hej,

  Bra tips låter både trevlig och lärorikt 😀

  Om man tittar på vad som kan göras mer för att öka en viss typ av vara så finns det ju även en stark kraft hos konsumenterna att fråga regenererad mat. Vill fler ha en viss typ kan det också vara ett sätt att få marknaden att styras dit och ta fram kvalitetssäkrade märkningssystem. (Menar nu inte med detta att vi ska lämna allt till marknaden och myndigheter inte ska engagera sig utan mer utifrån , finns det något mer som kan göras).
  Bara det faktum att du (och några till) den senaste tiden ställt frågor om detta visar ju att det finns ett intresse hos flera för frågan.
  Lasse Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.