Rastning av hästar

Hej!
Det finns ju ett yttrande 31-5411-11 från Jordbruksverket angående hästhagars storlek för att hästen skall kunna nyttja sina gångarter. En del har tolkat detta som att en hage minst skall vara 10*30 meter för en häst även om det inte sägs uttryckligen någonstans. Om man nu har en ngt för liten hage säg 12*25 meter men kan kombinera detta med att hästen en gång per dag kan röra sig fritt i paddock, större hage eller ridhus så bör detta vara tillräckligt enligt vissa föreskrifter (DFS 2007:6). Stämmer detta fortfarande och vilken tid bör hästen få nyttja denna större yta per dag? Räcker det med en halvtimme per dag för att uppfylla Era förordningar?

Till saken hör att merparten av tiden så har hästarna tillgång till större gräshagar på ca 3000 kvm men när det är regnigt och lerigt, speciellt vår och höst, så får de stå på mindre grushagar.

Mvh
Johnny

Kommentarer

 • Hej Johnny!

  Tack för din fråga. Jag återkommer till dig när jag har ett svar.
  Hans Kundtjänst
 • Hej
  Har du fått ngt svar?
  Mvh
  Johnny
  Johnny
 • Hej Johnny!

  "DFS 2007:6" gäller inte längre utan numera gäller Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (SJVFS 2019:17) om hästhållning.

  I 5 kap 1 § (ovan nämnda föreskrift) står att hästar normalt sett dagligen ska ges möjlighet att röra sig fritt i sina naturliga gångarter utomhus. För föl och unghästar upp till 12 månaders ålder ska denna rastning ske tillsammans med minst en annan häst. Vid anläggningar som var i drift när dessa föreskrifter trädde ikraft får sådan rastning ske inomhus, i ridhus eller motsvarande, om det saknas möjlighet att anordna rastningen utomhus.

  Det är länsstyrelsen som gör en bedömning av om hästarna kan anses ha möjlighet att röra sig fritt i sina naturliga gångarter (dvs de ska kunna skritta, trava och galoppera normalt) på den yta de har tillgång till.
  Frida Kundtjänst
 • Där jag bor på Orust står det 4 islandshästar i en hage på ca 5m x 50m är det tillåtet?
  Ina Olsvik
 • Hej Ina!

  Ta kontakt med länsstyrelsen. Det är länsstyrelsen som gör en bedömning om hästarna kan anses ha möjlighet att röra sig fritt i sina naturliga gångarter (det vill säga de ska kunna skritta, trava och galoppera normalt) på den yta de har tillgång till.
  Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.