Till senaste kommentaren

Har jag fått in parasitstekel i mitt terrarium?

Hej!

Jag verkar ha fått in parasitsteklar via torv hem som jag har i terrarium. Har dödat ca 20st det senaste dygnet.

Det svärmar inte utan jag ser ett par åt gången. Bör jag vara orolig för min boaorm? Har flyttat henne till transportlåda så länge. Hur blir jag av med dessa? Kan tyvärr inte bifoga bild men har fått flera förslag på att det är dem.

Torvmullen är köpt på granngården gör 3v sedan men har inte sett en stekel förens igår natt.

Hoppas ni kan bistå med goda råd!

Micke
Mikael Gelin Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej Mikael!

    Det troligaste är att ”parasitsteklarna” är sorgmyggor. De vuxna sorgmyggorna är små, ca 2,5 mm och med smal kropp och kan därför likna steklar men steklar har 2 par vingar medan myggorna bara har ett par. Sorgmyggornas larver lever främst på alger och svampar som finns i substrat som torv men kan också ge sig på växtrötter. Jag kan inte hitta några uppgifter om att de skulle kunna skada levande ormar.

    Larverna vill ha det ganska fuktigt och trivs därför i till exempel krukväxtjord som vattnats lite för mycket. I växthusodling använder man idag främst olika nyttodjur och bakterier om man behöver bekämpa sorgmyggorna. Jag tror inte att någon av dem är godkänd för användning i terrarium men däremot kanske klisterskivor kan vara till hjälp. I växthus använder man gula klisterskivor för att se hur mycket sorgmyggor det finns i odlingen men man kan också använda dem för bekämpning genom att helt enkelt sätta ut dem väldigt tätt.

    Om du provar klisterskivor så är det mycket viktigt att ormen inte kan komma i kontakt med klisterskivorna eftersom de i så fall kan fastna på ormen. Klisterskivorna är inte giftiga men klistret är väldigt klibbigt och inte vattenlösligt. Den här typen av klisterskivor finns att köpa bland annat i en del gardencenter men även direkt på nätet.


    Lena Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.