Till senaste kommentaren

Kan en butik neka utbetalning av pant i kontanter?

Har butiker rätt att neka utbetalning av pant i kontanter? På så sätt ge en konsument ett tillgodokvitto som dom kan handla för i butiken?
Matilda

Kommentarer

 • Hej,

  Lagstiftningen säger inte något om utbetalningen till kund. Kravet för att ett retursystem ska kunna bli godkänt är att ”en pant eller premie ska utbetalas i syfte att uppmuntra att förpackningarna lämnas tillbaka till systemet”.

  Returpack, som är det godkända retursystemet, skriver sedan avtal med de enskilda butikerna som väljer att ansluta sig. Åtminstone standardavtalen innehåller bestämmelser om att ifall det finns önskemål om kontantutbetalning från konsumenten, ska sådan utbetalning ske antingen via kontantutbetalning eller via kontoinsättning, kortinsättning eller annan digital betalningslösning. Sen finns det butiker som har svårt att leva upp till det i alla lägen exempelvis om de får in mycket mer returförpackningar än de säljer.

  En butik är alltså inte alltid skyldig att betala panten i kontanter, men Returpack uppmuntrar till öppenhet gentemot kunderna om de har begränsningar.

  Returpack har mer information på Pantamera.nu där kan du bland annat läsa om att de i deras stora pantautomater går att få pengarna utbetalda till ett konto.

  Lasse Kundtjänst
  (Uppdaterad )
 • Det är lika bra att skrota pantsystemet gynnar bara företagen
  Dennis

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.