Till senaste kommentaren

Får nötkreatur lämna produktionsplatsen med reservbricka?

Till Jordbruksverket 


Vad gäller för öronmärkning av nötkreatur?

Om man vid lastning av nötkreatur, som ska lämna produktionsplatsen, upptäcker att ett djur saknar originalbricka i ena örat kan man då ersätta den öronbrickan med en reservbricka. Där produktionsplatsnumret är inpräglat, men där man skriver in rätt identitetsnummer och kontrollsiffra, med därför avsedd tuschpenna?


Sammanfattningsvis 

Får djuret lämna gården med en originalbricka i ena örat och en reservbricka (enligt ovan beskrivet) i det andra örat? Eller är det rentav OK att djuret lämnar gården med identitetsbricka i bara det ena örat?


Tacksam för ett snabbt svar.


Thomas

Thomas Gunnarson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Thomas!

  Tack för din fråga.

  Djuret får inte lämna gården med en reservbricka.

  Gul originalbricka använder du när
  - du märker nötkreatur födda den 1 januari 1995 eller senare på sin födelseplats. Originalbrickan är präglad med landsbeteckningen för Sverige (SE), produktionsplatsnummer, individnummer och kontrollsiffra.

  Ersättningsbricka använder du när
  - djuret har förlorat en originalbricka. Ersättningsbrickan är präglad med landsbeteckningen för Sverige (SE), produktionsplatsnummer, individnummer och kontrollsiffra. Ersättningsbrickan är identisk med den originalbricka som ditt djur har förlorat.

  Reservbrickan kan du använda
  - tillfälligt istället för en ersättningsbricka. Reservbrickan är präglad med landsbeteckningen för Sverige (SE) och produktionsplatsnummer. Reservbrickan får du bara använda om det finns en originalbricka eller ersättningsbricka i djurets andra öra. Du måste skriva dit individnumret och kontrollsiffran med en märkpenna för bestående skrift. Om ditt djur har tappat en originalbricka eller en föreningsbricka ska du beställa en ersättningsbricka.


  Birgitta Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.