Till senaste kommentaren

Nötkreatur ute under den kalla årstiden

Er der nogel regel for, hvornår nötkreatur skal være inomhus?
Hanne Larsen Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Hanne!

  Tack för din fråga. Om du menar om det finns något speciellt datum de måste vara inomhus så finns inte det. Djuren kan vara ute den kalla årstiden om de är lämpade för det. Du kan läsa mer här.
  Lena Kundtjänst
 • Tak for svaret . Om djuren inte har ligghaller men endast gräs er det så i orden de er ute 24 timer i dygnet nu. De har ikke mulighed for at ligge tørt.
  Hanne Larsen
 • Hej Hanne

  Om du vill hålla dina nötkreatur ute mer än tolv timmar under den kalla årstiden, då det inte sker någon betestillväxt, måste djuren vara lämpade för detta. Även terräng, underlag och andra yttre förhållanden måste vara lämpliga.

  Om dina nötkreatur är ute tolv timmar eller mer per dygn under den kalla årstiden, ska djuren ha tillgång till en ligghall eller annat stall som ger djuren skydd mot väder och vind samt en torr och ren liggplats. En ligghall är ett stall med liggplatser för lösgående djur. Djuren ska inte hållas instängda i stallet utan de ska själva kunna välja när de vill använda det. En ligghall för nötkreatur bör normalt bestå av tre väggar och ett tak. Den öppna långsidan bör ha söderläge. Om en ligghall inte har en öppen sida bör den ha flera öppningar. Detta för att undvika att ranghöga djur hindrar andra djur från att gå in eller ut ur ligghallen, vilket kan hända när ligghallen bara har en mindre öppning.

  Om du är ansluten till ett kontrollprogram för utegångsdjur som Jordbruksverket har godkänt kan du hålla dina nötkreatur ute utan tillgång till ligghall.


  Birgitta Kundtjänst
 • Hej igen. Jeg har ingen djur. Men en har sine djur ute uden ligghall. Hvordan ved man, om han har tilladelse til det. Dyrene har ingen steder de kan ligge tørt, der er kalve som ikke er mere end en måned gamle, og der er meget vådt, fordi det har været en våd höst.  Synes dyrene fortjener at kunne ligge tørt.
  Hanne Larsen
 • Hej igen Hane!

  Jag föreslår att du tar kontakt med en djurskyddsinspektör på länsstyrelsen. Det är de som kontrollerar att djurskyddet efterlevs.
  Lena Kundtjänst
 • Tak. Det prøver jeg.
  God jul til jer. 🎄🤶
  Hanne Larsen

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.