Till senaste kommentaren

Mufflonfår och smittspridning för ekologisk boskapsproduktion mm.

Hej ,
Vi har fått en grupp Mufflonfår i närheten av vår besättning.
Vi har ingen jakträtt där de befinner sig.

Har kommunicerat Länstyrelsen om detta problem. Vad är policy och
hur hanterar man detta? Hur stor är en eventuell smittspridning och vilka parasiter kan vara aktuella.(haemonchus, klövröta och Maedi visna är väl mest akuta?)
Vi har en ekologisk produktion och ekonomiska konsekvenser kan bli stora.

Med vänlig hälsning

Calle Montell


Calle Montell Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Calle!

  Tack för din fråga.
  Det är svårt att svara på frågorna om specifik smitta. Mufflonfår är normalt sett hägnat vilt, är dessa djur utanför ett hägn?

  Det finns alltid risk för smitta mellan djur men hägnade djur ska inte kunna ta sig ut ur hägnet. Ägarna har skyldigheter att se till att djuren inte är sjuka. Har ni MV fria djur så finns det regler som ni måste uppfylla i det programmet och det kan vara värt att prata med Gård och Djurhälsan som håller i MV programmet om detta. De har även fårexperter som sannolikt kan svara bättre på hur ni ska tänka smittskyddsmässigt.

  Mufflonfår är ju inga produktionsdjur så de ska vanligtvis inte ha hållits med vanliga får som då kan ha överfört exempelvis MV. Du får höra av dig igen om detta inte var svar på din fråga.
  Maria Kundtjänst
 • Hej igen,
  Tack för svar. uppskattar detta.
  Svar på dina frågor.

  1. Ja de är utanför hägn. De har etablerat sig troligen i december, i ett "begränsat område".

  2. Inget mufflon får har vad jag vet skjutits. Är de märkta?
  3. Hur vet vi att de inte är sjuka om de inte är märkta?
  4. Och om de inte är märkta, hur vet vi vem som är ägare?  Vad är JBV's policy avseende nya etableringar av Mufflon? Registrerade och oregistrerade?
  Finns det krav från JBV att mufflon skall ha öronmärken eller på annat sätt vara registrerade?
  Är något på gång avseende ovan?
  Om jag förstår kan man ställa önskemål hos Lst i länet avseende avskjutning av ny stam om det föreligger smittrisk för närliggande fårbesättningar?
  Vem handlägger dessa frågor?
  Gör JBV någon efterfrågan hos närliggande Mufflon ägare avseende smitningar eller avvikelser av får, alt räknar lokalt hos bestättningar.
  Görs besök hos mufflon ägare?

  Verkar ju vara lite vilda västern här avseende Mufflon besättningar.
  Om man jmf med den totala kontroll som utförs av får och fårägare, med besök och arealmätningar, Länstyrelsen & Jbv' s kontroll av besättningar och bokföring av får och trp av djur , hälsoläge, döda, sålda mm, mm mm

  Pågår något arbete med att följa upp Mufflonspridning?
  Vilka risker ser JBV med Mufflon och dess etablering ?


  Jag tycker det är bra med djurhälsovård och kontroll, men hur kommer det sig att trigger happy jägartokar kan släppa djur fritt över landet utan att dessa följs upp?

  Vi har Ekologisk fårskötsel och utöver SMAK, är det kontroller från Länstyrelsen , Jordbruksverket, Kommunala bestämmelser avseende gödsel, mm mm

  mvh Calle Montell  Calle Montell
 • Hej Calle!

  Jag kollar upp detta och återkommer till dig när jag har ett svar.
  Sara Kundtjänst
 • Toppen tack. Jag frågar därför att det har blivit mer än en personlig fråga. Flera andra fårägare undrar.
  mvh Calle Montell
  Calle Montell
 • Hej Calle!

  Det verkar vara en fråga som kan behöva input från flera myndigheter.

  Mufflonfår får föras in till svenska hägn från andra länder. Om Mufflon flyttas från hägnet ska de vara märkta med vilket hägn de kommer från, de får heller inte släppas ut. Länsstyrelsen godkänner hägn och vet vilka som finns i deras län. Vårt råd är att i första hand prata med länsstyrelsen exempelvis länsveterinären om det finns hägn i närheten med just mufflonfår. Om de förvildade mufflonfåren har öronmärken så ska man kunna hitta vilket hägn de kommer ifrån.

  Vi har ingen som specifikt handlägger sådana ärenden på Jordbruksverket men vi kan bli involverade i vilthägnsfrågor beroende på om det är en fråga som länsstyrelsen behöver vår input med, annars är det deras fråga primärt.

  ”Förvildade” mufflon är dessutom naturvårdsverkets område. Enligt dem är mufflon utanför hägn en invasiv art. Dessa djur får man skjuta, läs mer här.  Naturvårdsverket kan frågor om förvildade mufflonfår och jakt. Du kan kontakta deras kundtjänst och fråga efter deras experter på viltförvaltningsenheten.

  Jag hoppas att detta svar var mer klargörande.

  Det här svaret kommer från smittbekämpningsenheten.

  Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.