Till senaste kommentaren

Vem bestämmer över finansieringen när det gäller miljöersättning för betesmarker och slåtterängar?

Hej! Jag undrar om regeringen har rätt att ändra mängden pengar som kommer ut till lantbrukare som har det ekonomiska stödet "miljöersättning för betesmarker och slåtterängar"? Som jag har uppfattat det så är det väl delvis finansierat av EU, men jag undrar alltså hur mycket den svenska regeringen har att säga till om här. Tack för svar!
Linnea Glav Lundin Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Linnea

  Hur pengarna fördelas till de olika ersättningarna och stöden framgår av landsbygdsprogrammet som tas fram och beslutas av regeringen och godkänns av EU-kommissionen.

  I EU-regelverket finns det bestämmelser om hur mycket pengar som minst ska gå till miljö- och klimatåtgärder. Sverige ligger högt över denna lägstanivå. Det finns också bestämmelser om hur stor andel EU respektive Sverige ska finansiera.

  När det gäller miljöersättningar så finansierar EU 39,5 % och Sverige 60,5 %. Regeringen bestämmer sedan hur mycket pengar som ska fördelas till de olika ersättningarna. Regeringen kan alltså öka eller minska pengarna inom exempelvis miljöersättningen för betesmarker och slåtterängar så länge man håller sig över lägstanivån.
  Frida Kundtjänst
 • Tack snälla för svaret!
  Linnea Glav Lundin

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.