Mata ormar med levande bytesdjur?

Hej
Vi matar våra ormar med frysta och upptinade gnagare. Vad jag hört tidigare kan man dock, i undantagsfall, mata med levande föda om ormen vägrar äta dött och man har provat ALLT annat (inte råkat ut för det). Nu hör jag dock hävdas att sådana undantag inte finns. Stämmer det? Om ja, ska då ormen avlivas eller svältas? Frågan ställs för att jag vill veta vad lagen säger, och för att kunna "ha på fötterna" om frågan kommer upp i framtiden.
Tacksam för svar!
Jerker Lundström Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Jerker!

  Nej, eftersom man enligt djurskyddslagen (2018:1192) ska behandla djur väl och skydda dem mot onödigt lidande och sjukdom, samt hålla och sköta djur i en god djurmiljö och på ett sådant sätt att deras välfärd främjas, så kan man inte ge levande föda till andra djur.

  Man tänker naturligtvis även på gnagaren som ska bli föda, den ska också hållas i en god miljö och får inte utsättas för onödigt lidande. Men man får naturligtvis heller inte låta ett djur svälta ihjäl. Är det så att ormen vägrar äta döda djur, så måste man avliva den. De flesta djur brukar dock kunna lära sig äta död föda.
  Frida Kundtjänst
 • Varför innefattas inte tex. insekter i denna regel?
  De känner väl också smärta?
  Lova
 • Insekter har inget centralt nervsystem.
  Jerker Lundström

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.