Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Markanvändning

Hej,

Alla våra tre block/skiften används numera som slåtter och betesvall. Vad skiljer 49:an mot 50:an?
carola alstermark Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Carola!

  Vilken grödkod du ska använda beror på din vallgröda. När du har en vallgröda som uppfyller kraven för miljöersättningen för vallodling ska du använda grödkod 50. Uppfyller din vallgröda däremot inte kraven så ska du använda grödkod 49.

  Valet mellan grödkod 49 och 50 påverkar endast miljöersättningen för vallodling samt ersättningarna för ekologisk produktion. Så ansöker du inte om något av de stöden går det bra att bara använda grödkod 49.

  Svaret kommer från länsstyrelsen.
  Ingela Kundtjänst
 • Hej,
  Tack, och vad krävs för att uppfylla kraven för miljöersättning?
  Med vänlig hälsning, Carola
  Carola Alstermark
 • Hej Carola!

  Du kan läsa om kraven för miljöersättningar här.
  Birgitta Kundtjänst
 • Hej!
  Förra året gick jag in i ett åtagande för omställning till ekologisk produktion. På ett skifte odlade jag då oljerättika som gröngödslingsgröda. I år ska jag plantera äppleträd på detta skifte och har därför angett fruktodling som gröda. Systemet säger då åt mig att "Med den gröda/markanvändning som du har valt kommer blockets ägoslag att ändras i handläggningen från åkermark till åkermark, permanent gröda." Samtidigt säger systemet åt mig att jag inte kan ändra ägoslag för blocket med mindre än att jag begär att få ändra åtagandet för ekologisk omställning jag sökte förra året. Är det problemfritt att ändra ägoslag, eller finns det en risk att jag blir återbetalningsskyldig för att jag ändrar mitt åtagande?

  Mvh / Roger
  Roger Tiefensee
 • Hej Roger

  Så länge du planterat rätt antal träd så ska det inte vara några problem med att du byter ägoslag på blocket från åker till permanent gröda. Nästa år måste du dock söka nytt åtagande för ekologisk produktion när det tvååriga omställningsåtagandet gått ut på blocket. Om du har ytterligare frågor kan du med fördel ringa 0771-67 00 00 och där prata med din Länsstyrelse.

  Svaret kommer från länsstyrelsen.
  Frida Kundtjänst
 • Tack för svaret!
  Roger
 • Hej, vi har några skiften som jag skulle vilja ta bort och inte söka stöd på eftersom jag tror det blir svårt för mina föräldrar att putsa eller ha dem betade . Men när jag gör det varnar det och säger att jag måste skriva in en gröda där hur gör jag?


  Kersti Lindh
 • Hej Kersti!

  Ta kontakt med din länsstyrelse så kan de hjälpa dig med din ansökan. Du når dem på 0771-67 00 00. Tillhör du Västernorrlands län ska du ringa 0611-34 90 70.

  Här kan du läsa mer om länsstyrelsens öppettider.
  Jimmy Kundtjänst
 • Hej 😀 , söker gårdsstöd med grönkod 49 , om jag kryssar i kompensationsbidrag innebär det att fodret måste tas bort från odlingen då ? eller kan jag typ betesputsa åkern och låta gräset ligga kvar ?
  N-A Pettersson
 • Hej

  Ja, det innebär att du måste ta bort fodret eller låta djuren beta marken om du söker utbetalning för kompensationsstöd. Det är inte tillåtet att t.ex. betesputsa och låta gräset ligga kvar.

  Svaret kommer från länsstyrelsen.
  Maria Kundtjänst
 • Ok , tack för svaret 😀
  N-A Pettersson

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.