Livsmedel som är tillåtna att ta in i Sverige från länder utanför EU med särskilda regler

Du är själv ansvarig för att se till att den livsmedelsprodukt du tar in omfattas av undantagen. Vi har inte möjlighet att svara på frågor om enskilda produkter, utan du måste själv ta reda på vad som gäller innan resan. Är du osäker ska du undvika att ta in produkten. 
  • Choklad, torrvaror och kosttillskott Produkten får inte innehålla kött och den måste vara lagringstålig, vilket innebär att den måste kunna förvaras en längre tid i rumstemperatur.
  • Honung, insekter, ägg, sniglar, levande ostron, grodlår och andra livsmedel som inte innehåller kött- eller mjölkprodukter eller animaliska fetter och därför inte är förbjudna - Max 2 kg. De livsmedel som är förbjudna står i EU‑förordning 2019/2122 (bilaga I, del 2).
  • Modersmjölksersättning och livsmedel för speciella medicinska ändamål - Max 2 kg och under förutsättning att produkten inte kräver kylförvaring, är en förpackad märkesvara för direkt försäljning till slutkonsument, förpackningen är obruten och avsedd att användas av passageraren.
  • Urtagna, färska, beredda eller bearbetade fiskprodukter. Produkterna får väga antingen högst 20 kilo sammanlagt eller vikten av en fisk, beroende på vilken vikt som är högst. Här inkluderas till exempel färsk, torkad, tillagad, saltad eller rökt fisk samt vissa skaldjur, som till exempel räkor eller kokta musslor.
Produkten måste också uppfylla vissa andra krav som gäller bland annat förpackning och ursprungsland. Kraven finns i artikel 3.1 i kommissionens delegerade förordning (EU) 2021/630. Förordningen hänvisar vidare till annan EU-lagstiftning beroende på vad det är för typ av produkt.

Här hittar du fullständig information om vilka produkter som ingår i varje kategori ovan.
Kundtjänst
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.