Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Livsmedel från butik som foder

Hej!
Nu när det är extrem torka och ont om bete till djuren och tanke på denna tråds inlägg. Är det så att alla som har t.ex. mjölkkor, nöt, lamm mm är registrerade och butikerna kan lugnt ge frukt & grönt som annars normalt kastas och är detta sanktionerat ut till komunerna så att ”ingen råkar illa ut” för att man kanske inte har frågat eller registrerat sig?
Är där annan livsmedel som normalt kastas som butikerna också kan skänka, t.ex. bröd?
Finns där en hemsida som beskriver detta enkelt så att alla lätt kan se vad som gäller och känna sig trygg i att göra rätt nu i rådande situaion?
Hälsningar
Magnus
Magnus Andersson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Magnus

  Du kan läsa mer om detta här. 

  Har du fortsatt frågor ring oss så hjälper vi dig vidare.
  Bernhard Kundtjänst
 • Hej Bernhard!
  Tack för ditt svar och en sak som dykt upp nu är de bryggerier som får restprodukten ”drav” och att man som bryggare också här måste registrera sig som fodertillverkare som då enligt rykten ska vara kostsamt och att bryggerierna måste ta provtagning på drav och är detta något som ni kan ta ställning till för att det ska bli enklare och inte kosta så mycket som det påstås göra (25000kr).
  Hälsningar
  Magnus
  Magnus Andersson
 • Hej Magnus!

  Tack för din fråga. Jag återkommer till dig när jag har ett svar.
  Lena Kundtjänst
 • Hej Magnus,

  Alla som producerar foder står under statlig kontroll som förutom för primärproducenter är avgiftsfinansierad i form av en kontrollavgiften som ska betalas årligen (ca 600 kr till 3000 kr). Därutöver tillkommer det en analyskostnad det året det är kontroll (exempel på analyskostnad för kontrollen 2017 är ca 10 000 kr).

  Företagen kontrolleras med ett intervall som baseras på storleken på produktionen och risken med produkterna. Just drav är en låg riskklass och kontrollen blir då på ett mindre bryggeri runt vart femte till tionde år. Alla nya företag kontrolleras första året detta för att snabbt kunna vidta åtgärder om någon producerar ett foder som inte är säkert för djur, människor eller miljö.
  Frida Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.