L80 fåglar

Enligt L80 ska buren till mina fåglar vara minst 120 ena sidanx70andra sidanx80höjd.
Summa=270

Nu har jag hittat en bur med måtten 101x61x121=283 alltså totalt sett större än L80 buren.

Men då är alltså denna bur olaglig trots den är större än L80 buren?
Verkar väldigt konstigt för mig att ena sidan ska vara så otroligt lång men höjden bryr ni inte er direkt om.
Iallafall så är jag tacksam för svar.
Synnerhet när jag bara har två fåglar.
Jörgen Olsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Jörgen!

  Tack för din fråga.

  Det finns minimimått för längsta sidan och minimimått för höjden, samt minimimått för varje fågel vid grupphållning. Sen så finns det också ett minimimått för den tillåtna ytan, arean. Arean räknar du ut genom att ta bredden (basen) gånger höjden. Du ska inte plussa ihop alla sidorna då eftersom det räknar ut omkretsen istället.

  Hur stora är dina fåglar? Kolla i L80 igen och räkna ut arean efter tabell. Du ser i tabellen vilket mått som ska användas. Känner du dig osäker på om måtten räcker till eller om det behöver göras någon bedömning så är det länsstyrelsen du ska ta kontakt med.

  Här hittar du Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd om villkor för hållande, uppfödning och försäljning m.m. av djur avsedda för sällskap och hobby; , L80, och måtten finns på sidan 39.

  Sara Kundtjänst
 • Så om jag förstår dig rätt så kan jag helt enkelt ignorera minimimåtten om buren uppfyller kravet på area istället? Bara för att verkligen tydliggöra. Många fågelpersoner stirrar sig blinda på sidmåtten nämligen.
  Jörgen Olsson
 • Minimimåtten för sidorna menar jag
  Jörgen Olsson
 • Hej Jörgen!

  Nej, du kan inte ignorera minimimåtten i våra föreskrifter (L 80), dem måste du uppfylla. Man måste uppfylla alla mått som finns angivna, både minsta mått på längsta sidan höjden och arean.

  Minsta måttet på längsta sidan är till för att fåglarna ska kunna få åtminstone en liten flygsträcka i buren. Alla mått i L 80 är minsta tillåtna mått och de är tyvärr ganska snålt tilltagna om man tänker på att fåglar förflyttar sig genom att flyga.

  Svaret kommer från Djurvälfärdsenheten.
  Maria Kundtjänst
 • Men varför ens ha area angivet då? För följer man bara era regler kring måtten om sidorna så uppfylls ju kraven per automatik. Vet inte om måtten är snålt tilltagna eftersom det finns knappt burar i handeln med de angivna måtten i L80. I synnerhet när man får ha ett flertal fåglar i samma bur när måtten på buren är uppfyllt. Kollar man på alla djur som nämns i L80 kan jag hålla med om att det är snåla mått tex gnagare... Men det här med fåglarna blir ju nästan hopplöst att uppfylla i o med att nädtintill alla tillverkare gör burar med kortare längd.

  Problemet är längden 120cm som är svår att uppfylla. Så det sjuka då är att man då kanske blir tvungen att ha sina fåglar i hundburar då det finns de som uppfyller era mått. Känns inte så kul att bli tvungen att ha sina fåglar i en hundbur liksom.
  Jörgen Olsson
 • Hej igen!

  Eftersom det inte finns mer än ett sidomått (minsta mått på längsta sidan) så behöver man ett minsta mått på arean. Man kunde naturligtvis ha haft minsta mått på båda sidorna, men man valde denna modell när man gjorde författningen. Det finns ju även mått på minsta mått per fågel angivet, men man får inte ha en mindre area än vad som anges i "minsta area".

  Svaret kommer från Djurvälfärdsenheten.
  Maria Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.