Till senaste kommentaren

Krav på livsmedelsgodkända kärl/tunnor vid förvaring av foder till djur

Hej, Jag undrar om det är ett krav att en tunna i plast ska vara livsmedelsgodkänd när den ska användas för att förvara foder till djur? Vore ju inte orimligt.
Pernilla Karlsson

Kommentarer

 • Hej Pernilla!

  Förpackningar och behållare behöver inte vara livsmedelsgodkända men ska enligt foderlagstiftningen hålla "lämplig kvalitet", dvs förpackningarna får inte riskera att kontaminera eller på annat sätt förstöra fodret.
  Jimmy Kundtjänst
 • Hej, hur vet man det, om det kontaminerar och förstör fodret? Om det står en 7a på plasten, är det ok? Verkar vara en samlingskategori av plast, och just denna vi har är iaf inte livsmedelsgodkänd. Fodret som ska förvaras i är till höns och alltså torrfoder.
  Emelie Lindquist Holmberg
 • Hej Emelie!

  Det finns inget krav på att det ska finnas livsmedelsgodkända behållare för att lagra foder. Därutöver är det viktigt att fodret lagras så att det är säkert för djuren som ska äta det. Det är rimligt att anta att torrt hönsfoder inte kommer att påverkas av förvaring i en plasttunna.


  Sara Kundtjänst
 • Hej,
  Kan ni komplettera med i vilken lagstiftning som jag hittar referens till detta? Gäller reglerna generellt i EU? Frågan är relevant när det kommer parallella krav / styrmedel på andel återvunnet material i förpackningar.
  Vänliga hälsningar
  /Hans
  Hans Steijer
 • Hej Hans!

  Jag kollar upp detta och återkommer till dig när jag har svar på din fråga.
  Sara Kundtjänst
 • Det finns ingen lagstiftning som reglerar vilken typ av tunna ett foder ska förvaras i. Dock ska foder lagras i lämplig behållare för det specifika fodret. Se särskilt Bilaga II i förordning (EG) nr 183/2005 om fastställande av krav för foderhygien. Du hittar förordningen här: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EN/TXT/?uri=CELEX%3A32005R0183
  Jessica Schenck

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.