Kompensationsstöd

Hej!

Jag har olika beten och vallar för grovfoderproduktion. På hälften av betena går det egna hästar och på hälften går det kvigor, som jag inte äger. År från år varierar fördelningen och i vilka hagar de går. Totalt rör det sig om ca 26 ha. Gården ligger i stödområde 9. Jag har förstått det som att jag inte är berättigad till kompensationsstöd då, men är det rätt? Måste jag själv äga nötdjuren även fast det är grannens djur som går där och ensilaget jag producerar säljs till foder för nötdjur? Syftet med kompensationsstödet är att ekonomiskt hjälpa till med skötsel där förhållanden är mindre gynnsamt. Skötseln ansvarar ju jag för, så det borde inte vara någon skillnad menar jag vem som äger korna menar jag. Skötseln och syftet med produktionen är densamma.

Vidare undrar jag också varför jag däremot ÄR berättigad att söka kompensationsstöd i ett område där jag har poppelodling. Det är liksom lite inkonsekvent? Eller har jag missförstått det hela?

Vänligen Petter Jakobsson
Petter Jakobsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

  • Hej Petter!

    Kompensationsstödet är indelat i olika typer av jordbruk. I stödområde 9 kan du få kompensationsstöd för jordbruk typ 1 och 2 samt för typ 4.

    För typ 1 och 2 måste du ha nötkreatur, tackor eller getter och grovfodergrödor. Ersättningen baseras på hur mycket djur du har i förhållande till hur stor areal grovfodergröda du har, så kallad djurtäthet. Du behöver inte äga djuren, men du kan inte söka kompensationsstöd för samma djur som någon annan söker kompensationsstöd för.

    För typ 4 behöver du ha växtodlingsgrödor, där ingår bland annat spannmål, potatis och även energiskog, t.ex. poppel. Om du har djur eller inte påverkar inte om du kan få ersättning för typ 4.
    Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.