Knölar

Hej Jordbruksverket!

Jag har fått Caladium-knölar skickade till mig från Indien. Kom på i efterhand att knölar kanske inte räknas som frön? Hittar inte Caladium under infon.
Tänkte kolla så det är okej!

MVH Erik

Kommentarer

 • Hej Erik!
  Tack för din fråga. Jag återkommer till dig när jag har ett svar.
  Frida Kundtjänst
 • Perfekt tack!
  Väntar med att så dom då!
  Ska tillägga att de odlas som privatperson i syfte för prydnadsväxt!
  Erik
 • Hej Erik!

  Knölar räknas liksom sticklingar och plantor till kategorin växter avsedda för plantering och kräver därför sundhetscertifikat och importanmälan för att man ska få importera och ta in dem från länder utanför EU. Om knölarna inte har kontrollerats i Indien och fått ett sundhetscertifikat utfärdat där rekommenderar vi därför att du förstör dem, helst genom att bränna upp dem. Du ska inte plantera dem, då vi inte vet om de kan föra med sig t.ex. bakterier, virus eller andra växtskadegörare som kan orsaka skada om de introduceras i Sverige.

  Alla växter avsedda för plantering (utom fröer) kräver sundhetscertifikat och importanmälan vid import från länder utanför EU, oavsett vilken art det handlar om. Anledningen till det är att levande växter är en av de främsta spridningsvägarna för många växtskadegörare som skulle kunna skada våra odlingar och natur, och den enskilt största risken att introducera nya skadegörare i ett land är genom den globala handeln med växter. För fröer är det i nuläget bara vissa arter som kräver sundhetscertifikat vid import, men det kommer snart bli fler fröer som omfattas av kravet när vi i vinter får ett nytt regelverk.

  Sundhetscertifikatet innebär att växtskyddsmyndigheterna i exportlandet har koll på och intygar att växterna som lämnar deras land är friska, medan importkontrollen som görs när du lämnat en importanmälan till oss bedömer att växterna är säkra att ta in. På så sätt säkrar vi att växter som förs in inte för med sig skadegörare som kan skada vår natur och våra odlingar, på friland såväl som i växthus. Du kan läsa mer om reglerna kring att ta in växter här på vår webbplats.


  Lena Kundtjänst
 • Okej!
  Stort tack för svar, då åker dom in i brasan och jag får lära mig av mitt misstag och köpa inom EU!
  Erik

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.