Kaniner i hägn

Om man har kanin i hägn där ytan är större än minimimåttet, hur blir det med den upphöjda delen där kaninen får skydd mot väder och vind. Ska den delen ha minst minimimåttet eller kan den vara mindre eftersom kaninen har tillgång till en större yta utanför?
Caroline Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Caroline!

  Tack för din fråga.
  Måtten som anges i föreskriften gäller för hela den yta som är permanent tillgänglig för kaninerna. Denna yta ska vara sammanhängande på ett sätt som gör det möjligt för kaninen att röra sig på ett naturligt sätt.
  Maria Kundtjänst
 • Så om man har tex 3st kaniner i ett hägn ute på typ 10m² så räcker det att ha ett litet hus på typ 0.4m² att söka skydd i under vintern bara de har tillgång till den större ytan som är på marknivå permanent?
  Caroline
 • Hej Caroline!

  Enligt 8 kap. 9 § Statens jordbruksverks föreskrifter och allmänna råd (2019:15) om villkor för hållande, uppfödning och försäljning m.m. av djur avsedda för sällskap och hobby ska utomhusburar vintertid vara upphöjda från marken.

  Detta innebär att den upphöjda ytan måste vara sammanhängande, permanent tillgänglig och uppfylla minimimåtten under vintern.

  Det är länsstyrelsen som gör bedömningen om en specifik djurhållning uppfyller kraven i djurskyddslagstiftningen. Vi rekommenderar därför att du kontaktar länsstyrelsen för mer information om din specifika situation.

  Sara Kundtjänst
 • Tack för svar, då vet jag att jag tänkt rätt i fråga om ytan åt mina egna kaniner.

  Jag har sett många som har tolkat reglerna på annat vis och säger att det är hela ytan i hägnet som räknas och därför kan den upphöjda "skydds" delen vara mindre än minimimåttet.

  Om ni kan så skulle det nog vara bra att lägga in en kompletterande text till reglerna där detta framgår "Detta innebär att den upphöjda ytan måste vara sammanhängande, permanent tillgänglig och uppfylla minimimåtten under vintern".
  Caroline
 • Hej igen!

  Jag har skickat din synpunkt vidare till ansvarig enhet.
  Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.