Till senaste kommentaren

Kan jag låta katten vara okastrerad om jag önskar kattungar?

Hej. Angående den nya lagen om katter och deras graviditet. Har försökt hitta svaret men ser ingen som svarat och i den andra tråden är det låst för fler kommenterar så jag passar på att fråga här & hoppas på svar! En annan ställde samma fråga men fick aldrig ett svar så jag hoppas på bättre tur!

Om man som kattägare önskar att katten som går ute blir gravid och vill ta hand om kattungarna så är det okej? Alltså att djuret behöver då inte vara kastrerat om ägaren önskar en graviditet? Med ordalydelsen "bör" uppfattar jag det som är det i och för sig inte innebär ex straffansvar om man inte har tillsett att katten inte ska kunna bli gravid? Tack på förhand.

Kommentarer

 • Hej Erika!

  Du hittar föreskrifterna för katter, L 102, här.

  Där kan du bl.a. läsa;
  2 § Djurhållaren ska vidta nödvändiga försiktighetsåtgärder för att förebygga oplanerad, oönskad eller överdriven reproduktion av de djur som han eller hon ansvarar för.

  Allmänna råd till 6 kap. 2 §
  Katter som rör sig fritt utomhus bör vara kastrerade, steriliserade eller på annat sätt förhindrade från att kunna föröka sig okontrollerat.

  Det du beskriver låter inte som en oplanerad eller oönskad reproduktion och under förutsättning att det inte går i strid med övrigt i denna § eller andra övriga bestämmelser så finns det alltså inget som förbjuder det förlopp du beskriver.


  Sara Kundtjänst
 • Då är det alltså ingen lag att strunta i att hålla efter utekatter från att föröka sig. Det räcker att ägare säger att de vill att deras katter gör ungar. Vilken fullständigt meningslös sk regel. Skillnad med en lag där Djurägare har som krav att kastrera, id märka och registrera annars böter. Där det krävs tillstånd att avla och att ungarna ska vara registrerade innan flytt. Vilka har utformat en så menlös regel? Det är exakt som att säga att folk inte bör köra bil onyktra. Men gör de det så ok det var ju dumt gjort med kommentaren att dricka mindre nästa gång. Buskavlande, ansvarslösa kattägare skrattar och fortsätter skapa fler hemlösa medan någon fullständigt pinsam skrev en regel som är lika med ingenting. Se på bilden. Det är exakt vad regelskaparna är skyldiga till. 

  Lena Olsson
 • Hej Lena!

  Tack för din fråga. Jag återkommer till dig när jag har ett svar.


  Lena kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.