Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vem gör ansökan när jordbruket ska byta ägare?

Hej! Jag har tidigare fått stödrätter för mitt jordbruk. Nu ska gården säljas, ska den nye ägaren ansöka om stödrätter nästa år, eller ska jag göra något? Försäljning beräknas i april eller maj. Risken är att ansökningstiden har gått ut då gården byter ägare
Gunilla Olin Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej!

  Den 11 April så är det sista dagen att föra över stödrätter. Om ni har gjort ett avtal att stödrätterna ska föras över till den nye ägaren så behöver överföringen vara gjord då. Det är den som har rätt att använda marken, som ansvarar för driften och förvaltningen av marken den 15 juni och som redovisar marken i sin SAM-ansökan som kan söka gårdsstöd.

  Om den nye ägaren ska söka nya stödrätter ur den nationella reserven så kan den göra detta i sin SAM-ansökan senast den 11 April.

  Här kan du läsa mer om gårdsstöd och stödrätter.
  Sara Kundtjänst
 • Våran Jordbruksfastighet byter ägare den 12:e april.
  Hur går jag till väga när det gäller SAM ansökan som måste inlämnas senas 11:e april? Tacksam för svar. Dini
  Anandini Råberg
 • Hej Dini!

  Det går i och för sig att lämna in SAM-ansökan efter den 11 april med avdrag.
  Du kan läsa mer om vilka datum som gäller här. 
  Där står bland annat detta:
  • Om din SAM-ansökan kommer in efter den 11 april minskar ditt stöd med 1 procent för varje arbetsdag som ansökan är försenad. Om din SAM-ansökan kommer in efter den 6 maj får du inga pengar alls.
  • Om du har stödrätter för färre än 4 hektar måste du senast den 6 maj ta emot stödrätter för att få gårdsstöd för 2019. Du måste också ha minst 4 hektar jordbruksmark för att få gårdsstöd utbetalt. För varje arbetsdag efter den 11 april som överföringen av stödrätterna är försenad minskar vi ditt stöd med 1 procent. Kommer anmälan om överföring av stödrätter in efter den 6 maj får du inget gårdsstöd alls för 2019. Din ansökan om gårdsstöd räknas inte som inkommen förrän du har stödrätter för minst 4 hektar.
  Men du kan även skicka in en SAM-ansökan som den nya ägaren sen kan ta över.
  Det kan du läsa mer om här.

  Om du har frågor om SAM-ansökan och vilka möjligheter som finns om gården byter ägare på våren kan du kontakta din länsstyrelse på 0771-67 00 00.
  Ingela Kundtjänst
 • Jaha, att det går att överföra stödrätter till ny ägare är klart, men VAR finns denna länk? Jag har surfat runt på hemsidan, men tittar inget. Är det inte bättre att publicera var man titta länkar till olika ärenden?
  //Stefan
  Stefan
 • Hej Stefan!


  Är det var du hittar e-tjänsten för överföring av stödrätter du menar. Du hittar den via mina sidor, när du loggat in väljer du min verksamhet i vänstermenyn sedan mina stödrätter. Där hittar du ditt innehav och länk till e-tjänsten för överföring.
  Roger Kundtjänst
 • jag kommer att avsäga mig en del mark som jag har stödrätter för. Den nya brukaren har utan att meddela mig ansökt om nya stödrätter för den arealen som jag har brukat. kan hon direkt överta mina stödrättigheter fastän jag står kvar som brukare, måste hon inte köpa mina stödrätter, hon har talat med länsstyrelsen i stockholm, och dom säger att den som brukar marken ska ha rättigheterna.så långt är jag med. Frågan är om länsstyrelsen kan konfiskera mina rättigheter utan att meddela mig. Jag har talat med hon som ska ta över och hon säger att hon inte fått besked från länsstyrelsen ännu om att få nya stödrätter. Vad är det som gäller? När jag ska göra min stödanmälan säger datorn att vi är två om samma areal,enligt mig äger jag fortfarande stödrätterna? Eller hur är det?
  sigurd nordmark
 • Hej Sigurd!

  Tack för din fråga. Ta kontakt med din länsstyrelse på 0771-67 00 00 så får de kika på din ansökan, det har öppet till kl 24.00. De kan koppla dig vidare till oss på Jordbruksverket om vi behöver titta på stödrätterna.

  Det är den som brukar marken som ska söka stöd och då måste man ha stödrätter som motsvarar arealen. Däremot är stödrätter inte kopplad till någon specifik mark.
  Lena Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.