Jakaranda på Tradera?

Hej! Hur ställer ni er till att handel med Jakaranda, som är ett skyddat träslag, sker helt öppet på Tradera utan att de har CITES-intyg, och utan att Tradera verkar bry sig om att handel med detta sker? Bara att söka på jakaranda så hittar man ett par dussin aktiva objekt, och många många avslutade auktioner.

Kommentarer

 • Hej Dan!

  Jakaranda är ett beskrivande samlingsnamn på flera olika arter. Det är alltså inte ett artnamn eller ett vetenskapligt namn (samma sak gäller för t.ex. mahogny som flera arter från olika världsdelar kallas i handeln). Det finns flera arter som ibland kallas jakaranda som inte kräver just CITES-intyg. Det kan vara möbler av sådana arter som annonseras. Som intresserad köpare ska man då fråga efter art.

  Är det så att man som privatperson upptäcker något man vill anmäla är det alltid bäst att kontakta polisen direkt.
  Anna Kundtjänst
 • Tack för ert svar. Kan man tolka det som att ni inte sätter några krav på försäljningssidor att själv ha ramverk och regler på plats för deras användare för att förhindra handel av skyddade arter? Om ni inte ser till att regelverket följs vad är det som förhindrar att man säljer saker med annat skyddat ursprung, såsom elfenben t.ex? Ska man behöva polisanmäla allt så pratar vi dussintalet polisanmälningar varje vecka bara för jakaranda på tradera, den absoluta merparten av vilka kommer att läggas ned pga att polisens resurser är bättre lämpade för andra brott. Det måste ju finnas bättre sätt att hantera detta?
  Dan
 • Hej Dan!


  Tack för din fråga. Jag återkommer till dig när jag har ett svar.


  Roger Kundtjänst
 • Hej Dan!

  Det tar tyvärr lite längre tid att svara dig. Jag återkommer så snart jag har ett svar på din fråga.
  Lena Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.