Jag vill ta med mig en växt hem från ett land utanför EU, vad gäller?

En del växter och växtprodukter får du inte ta in i Sverige alls om de kommer från länder utanför EU, eftersom risken för att de sprider karantänskadegörare är mycket stor. Det är samma regler i hela EU.

Importförbudet gäller till exempel plantor av många barrträd, citrusväxter och utsädespotatis. Det samma gäller också för vissa frukter, grönsaker och fröer. I vissa fall beror förbudet på vilket land varan kommer ifrån.
Tänk på att Norge och Kanarieöarna räknas som länder utanför EU när det kommer till växtfrågor.

Växter och många växtprodukter ska ha sundhetscertifikat
Huvudregeln är att alla växter och många växtprodukter ska ha ett så kallat sundhets­certifikat när de kommer från ett land utanför EU, med undantag för Schweiz, Lichtenstein och Nordirland.

Sundhetscertifikat är ett dokument som växtskyddsmyndigheten i ursprungslandet utfärdar efter att de har kontrollerat växterna eller växtprodukterna. Certifikatet intygar att de uppfyller EU:s krav på att de är fria från växtskadegörare. Sundhetscertifikat heter Phytosanitary Certificate på engelska, förkortas PC. Antagligen får du betala en avgift på det.

Kravet på sundhets­certifikat gäller
  • alla växter för plantering, inklusive alla fröer avsedda för sådd
  • alla levande växtdelar, det vill säga färska frukter, grönsaker, snittblommor och andra levande växtdelar, utom frukter av ananas, banan, kokos, dadlar och durian
  • spannmål av vete, råg och rågvete från vissa länder
  • trä och bark av vissa träslag från vissa länder (gäller inte färdiga träprodukter som till exempel möbler eller inredningsföremål)
  • använda jordbruks- och skogsbruksmaskiner.

Produkter som inte behöver sundhetscertifikat
Det finns inga regler för certifikat, kontroll eller avgifter när du som privatperson tar med eller beställer följande växter eller växtprodukter för eget bruk:
  • färska frukter av ananas, banan, dadlar, durian och kokosnöt
  • torkade fröer som inte ska användas för sådd, som till exempel popcorn, bönor och ris (vete, råg och rågvete från vissa länder ska dock ha sundhets­certifikat)
  • andra torkade produkter som torkad frukt, kaffe, te, kryddor och liknande
  • frysta frukter, grönsaker och andra växtdelar
  • bearbetade produkter som juice, sylt, konserver, kex och liknande
  • möbler och prydnadsföremål som är tillverkade av trä. (Du behöver veta vad det är för träslag, för dessa kan istället hamna under CITES-reglerna för artskydd).

Regler för att skydda hotade växter
Många växter och tropiska träslag är utrotningshotade på grund av omfattande handel.

Många arter behöver CITES-tillstånd för att föras in i och ut ur EU och vissa arter är helt förbjudna att ta in i EU.

Här hittar du all information om att ta in växter eller växtprodukter som privatperson till Sverige från ett land utanför EU. 
Kundtjänst
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.