Importera kattunge från Ryssland

Hej,

Jag har köpt en kattunge i Ryssland som ska transporteras till Sverige i början av januari 2020. Det är uppfödaren som kommer att transportera henne och affären kommer genomföras på svensk mark

Vilka dokument behövs för detta?

Jag fattar inte när jag läser på er hemsida så pls inga länkar dit.

Mvh
Inger Carnestedt Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Inger!

  Tack för din fråga. Eftersom katten reser till Sverige för att byta ägare så reser den som ett handelsdjur. Detta är vad som gäller för att föra in ett handelsdjur från ett land utanför EU som är listat:

  • Katten ska vara chipmärkt.
  • Katten ska ha en giltig vaccination mot rabies. Vaccineringen får göras tidigast då katten är 12 veckor gammal. Katten måste vänta i Ryssland minst 21 dagar efter vaccineringen innan den får resa.
  • Katten ska besiktigas inom 48 timmar före avresan och ha ett handelsintyg, E9.209, för import utfärdat av en officiell veterinär.
  • Katten ska gå igenom en gränskontroll. I Sverige är det Arlanda eller Landvetter.

  De här införselkraven gäller om du reser med fler än 5 djur, djuret reser utan sin ägare eller om djuret ska byta ägare efter införseln. Här kan du läsa mer om import av handelsdjur från ett listat land utanför EU. Du hittar även intygsblanketter via länken.

  Använd gärna vår Reseguide för hundar och katter.

  Du kan läsa mer om hur du anmäler ditt djur till gränskontroll om du följer den här länken.


  Sara Kundtjänst
 • Hej Igen,

  Behöver handelsintyget vara i orginal eller räcker det med att utfärdande veterinär skriver på en kopia? Det är väääldigt mycket enklare att maila en PDF till dom än att skicka med snigelpost

  Mvh Inger
  Inger Carnestedt
 • Hej Inger!

  Nej, det ska vara i original om möjligt eftersom den är vikt på ett specifikt sätt. Om det absolut inte går att skicka över originalpappret, måste man vara väldigt noga med att alla sidor sitter i rätt ordning, ihophäftade med resterande intyg, alla dokument ska numreras (ex 1(10) osv, vara signerade, ha referensnummer samt vara stämplade av den statliga veterinären i Ryssland.

  Kontakta kundtjänst på kundtjanst@jordbruksverket.se för att få dokumentet skickat till dig.
  Maria Kundtjänst
 • Tackar - jag har beställt dokumentet och det har kommit hem till mig.

  Vore det inte väldigt bra att ha det på en PDF så att man inte behöver lita på postgången? Jag kan iofs skicka orginalet till uppfödaren, men jag har ju ingen aning om det kommer fram i tid.

  Känns en aning omodernt att vikningen ska spela roll - det viktiga måste ju ändå vara informationen som dokumentet innehåller, inte formen på dokumentet. Tycker jag. 


  Inger Carnestedt
 • En sak till - vore det inte rimligt att dokumentet är till fullo översatt till engelska eftersom det just handlar om att en utländsk veterinär ska fylla i det?

  Nu är endast fältnamnen översatta.
  Inger Carnestedt
 • Hej Inger!

  Att intyget ska vara i original är reglerat genom kommissionens genomförandebeslut 2013/519/EU.

  Gällande din fråga om språk på intyget så är det någonting som vi avser att se över och eventuellt justera framöver.
  Birgitta Kundtjänst
 • En ny fråga har dykt upp.

  Katten kommer inte levereras i Sverige utan affären kommer göras upp i Finland. Ändrar det någonting? Jag antar att hon måste tullas in i första EU land?

  Mvh Inger
  Inger Carnestedt
 • Hej Inger!

  Du behöver då kontakta finska myndigheter för att kontrollera om de har några fler införselregler än vad Sverige har när det gäller katter (för hundar krävs avmaskning t.ex. till Finland). Katten ska gå igenom samma kontroller i Finland som i Sverige så du behöver boka tid hos gränskontrollveterinär i Finland istället.

  När kontroller och så är klara, så stämplas kattens papper där för vidare resa inom EU och du kan resa med katten in i Sverige via vilken tullstation som helst.

  Angående tull och betalning av moms är det en fråga du behöver ställa till tullverket eller skatteverket om vart och när det betalas.
  Maria Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.