Till senaste kommentaren

Importera hund från icke listat land via ett annat EU-land

Hej,

Vi ska köpa en hund i ett icke listat land (Serbien).
Den ska sen följa med i bilen till Ungern och efteråt med flyget till Sverige.

Jag antar att regler för att komma in med hunden till Ungern är samma som för Sverige, alltså dessa. Stämmer det?

Vad behöver vi göra sen inför och efter flyget till Sverige?

Tack!

Kommentarer

 • Hej MP!

  Tack för din fråga.

  Vi kan inte svara på vad Ungern ställer för krav för införseln. Ta kontakt med den ungerska veterinärmyndigheten Magyar Állatorvosi Kamara.

  När en hund kommer från ett land utanför EU så ska den föras in via en godkänd Entry Point i första EU-land, vilket för er då blir Ungern. Här behöver ni kolla med deras myndigheter vart deras Entry Point finns och hur ni ska gå tillväga. Eftersom ni ska resa vidare inom EU så ska veterinärintyget stämplas av kontrollmyndigheten innan ni fortsätter resan. När ni sen kommer till Sverige så ska ni göra en anmälan till tullen om att ni för in en hund till Sverige och där visa upp veterinärintyget med bakgrundsdokumentation, samt djurägareförsäkran.

  Länken du skrev här ovan går till sidan där du hittar våra införselregler om vad Sverige ställer för krav för införsel från ett land utanför EU som inte är listat.

  Ska hunden stanna i Sverige så ska den registreras i vårt Hundregister, efter att den kommit hit.

  Sara Kundtjänst
 • Hej igen,

  Vi kommer nog att skippa Ungern och flyga direkt till Sverige istället...

  Hunden föddes innan sommaren och jag försöker nu vara väldigt noggrann med alla krav som ställs för import. Det är dock en sak som förvirrar/oroar mig lite grand...

  I införselregler står det bl.a. följande: "...Om hunden redan är id-märkt sedan tidigare ska id-märkningen läsas av innan rabiesvaccination ges. Att id-märkning har gjorts eller avlästs senast samma dag som vaccinet ges ska framgå i djurets veterinärintyg eller EU-pass..."

  Hunden är id-märkt och jag har fått en bild på hur veterinärintyget på vaccinationer ser ut, se bifogat bild. Så, allt verkar vara i ordning med vaccinationer... Men, jag kan inte se hur man utifrån detta kan hävda att "det framgår att id-märkning har avlästs".

  Missar jag någonting här eller saknas det något?

  MVH
  MP

  MP
 • Hej!

  Om du har intyg på att id-märkningen är utförd innan eller vid samma tillfälle som rabiesvaccinationen så kan man utgå från att veterinären har gjort en avläsning av chipet vid vaccinationen.

  När ska resa från Serbien tillsammans med sin ägare så ska den ha ett veterinärintyg utfärdat av en officiell veterinär. När detta veterinärintyg utfärdas så kontrollerar veterinären id-märkningen och vaccinationerna så att allt stämmer.
  Frida Kundtjänst
 • Då förstår jag... 😀
  Tackar!
  MP

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.