Import växter från Australien

Hur är det om jag vill köpa begoniasticklingar från en välrenommerad odlare i Australien, vilka regler gäller? (inget storskaligt, max 10 sticklingar)
Tacksam för svar! 
Mvh Irene Karlsson
Irene Karlsson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Irene!

  Vad spännande med begoniasticklingar från Australien och vad bra att du frågar innan du beställer! Reglerna kan vara lite knixiga så det är bra att påminna sig själv om att syftet med reglerna är att se till att de växter vi tar in till Sverige inte har liftande växtskadegörare med sig. Sådana skulle kunna orsaka skador på de växter vi har här.

  När man importerar växter från länder utanför EU så gäller några saker:
  • Gäller importförbud för den växtarten jag vill ta in i Sverige? För just Begonia har vi inget importförbud, så där är det ok.
  • Finns det krav på sundhetsintyg? I fallet med Begonia från Australien så ska de ha sundhetsintyg utfärdat av australiensiska växtskyddsmyndigheten. Enklast här är att du ber företaget du beställer ifrån att ordna så att växterna har sundhetsintyg (kallas PC, phytosanitary certifikate på engelska).
  • Anmäl växterna för importkontroll! Här kan du göra anmälan.
  På vår webbplats hittar du ytterligare information om vad som gäller för import av växter. 

  Om du ska beställa i framtiden så kommer nya regler att gälla från och med den 14 december 2019. Här kan du följa utvecklingen och ny information som läggs till allteftersom.  
  Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.