Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Import av hund från EU-land som reser via ett icke-listat land

Hej! Jag skall importera en hund som ursprungligen ar fran Bulgarien, EU-listat land, alla dokument och vaccinationer ar i sin ordning. Valpen kommer att vid utforsel av Bulgarien till Serbien, som ar ickelistat, vara 4 manader och vaccinerad enligt eu-regler/rutiner. Hunden skall darefter, ca 4 dagar - 2 veckor tas in till Sverige for forsta gangen fran Serbien. Ar det enligt inforsel av djur fran EU-land som galler eller blir det inforsel av icke/listat euland.

Kommentarer

 • Hej!

  Om du reser med din hund från Serbien till Sverige är det reglerna från icke listat land utanför EU som gäller.

  Om hunden hinner stanna så pass länge i Bulgarien så att du kan ta blodprovet och få tillbaka svaret och få det inskrivet i passet av veterinär i Bulgarien, innan du reser till Serbien så slipper du väntetiden på 3 månader efter blodprovet.
  Ingela Kundtjänst
 • Hej! Tack för svar. Jag tittade på vilka godkända laboratorium det finns på listan har hos jordbruksverket hemsida och fann inget under Bulgarien. Stämmer detta? Att Bulgarien inte har ett auktoriserat laboratorium för att utföra detta antikroppsblodprov?
  Km
 • http://babh.government.bg/en/Page/ndnivmi/index/ndnivmi/Национален

  Kan det vara så att jag har missförstått listan, är det det här stället som jag har funnit en länk till som är godkänt av EU? Vänligast km
  Km
 • Hej

  Det verkar som att Bulgarien inte har något godkänt laboratorium, men det går bra att skicka blodprovet till något annat lands laboratorium. Veterinären som tar blodprovet brukar också se till att provet skickas på rätt sätt så prata med din veterinär.
  Frida Kundtjänst
 • Hej! Jag har tittat på det och ser att Serbien har ett laboratorium som man kan skicka provet till (från Bulgarien) för att få det utvärderat. Då detta inte är ett EU-land så får det inte antecknas i EU-passet av denne. Hur gör man då? Ber veterinären i EU-landet att föra in resultatet i EU-passet eller kan man ha det utfärdade dokumentet från laboratoriet utan att föra in det i EU-passet?

  Lista över godkända lab utanför eu
  https://ec.europa.eu/food/animals/pet-movement/approved-labs_en

  Länk till Serbiska godkända laboratoriet
  http://www.paster.org.rs/en/
  Km
 • Hej!

  Så länge hunden är kvar i Bulgarien kan veterinären där skriva in blodprovssvaret i EU-passet. Kom ihåg att blodprovet inte kan tas förrän 30 dagar efter att rabiesvaccinationen är gjord.
  Lena Kundtjänst
 • Okok jag förstår! Tack! Hur blir det om man väljer att åka från EU-land och mellanlandar i ett annat eu-land? Då behövs inte blodprov?
  Km
 • Hej!

  Det behöver inte tas något blodprov när hunden reser från ett EU-land, via ett annat EU-land.

  Det är när en hund reser från/via ett land utanför EU som inte är listat som Sverige ställer krav på att man ska kolla antikropparna mot rabies genom att ta ett blodprov. Här hittar du listan över länder. De länder som inte finns med på denna lista, är de länder som man måste kolla så att hunden har en godkänd mängd antikroppar mot rabies.

  När kan hunden komma till Sverige
  Reser hunden från ett annat EU-land kan den tidigast komma till Sverige när den är 12 veckor + 21 dagar = 15 veckor gammal.

  Reser hunden via Serbien (eller annat land utanför EU som inte är listat) kan den tidigast komma till Sverige när den är 12 veckor + 30 dagar + 3 månader, alltså ca 7 månader gammal.
  Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.