Hyra ut stödrätter

Hej,

Min pappa har gått bort och jag försöker hjälpa min mamma som är ensam dödsbodelägare med att arrendera ut jordbruksmarken och vi har några funderingar angående stödrätter.

1, Hur vet man eller var kan jag få info om hur många stödrätter pappa hade och om han använt alla de senaste 2 åren?

2, Vi vill hyra ut stödrätterna till arrendatorn men jag kan inte hitta någon förklaring på er hemsida hur det rent praktiskt ska/brukar gå till. Jag förutsätter att det är något man lägger till i arrendeavtalet men kan ni beskriva hur det vanligtvis går till? Betalar arrendatorn oss något för varje stödrätt vi har (el så många arrendatorn vill hyra) och hur vet man hur mycket arrendatorn i så fall ska betala oss för dem? Sedan antar jag att vi då måste föra över dem till arrendatorn så han kan söka stöd med dessa stödrätter. Men då skriver man in i avtalet att stödrätterna återförs till ägaren vid arrendeslutet, eller? Vad händer då om Arrendatorn inte har använt alla stödrätter i 2 år och blivit av med överskottet? Jag antar att det då inte går för oss att få tillbaka lika många som vi förde över till arrendatorn vid start, eller?

3, Finns det något/några ordval som är viktiga att ha med i ett arrendeavtal om man hyr ut sina stödrätter till arrendatorn?

Tack på förhand,


Kommentarer

 • Hej Eva!

  Tack för dina frågor.

  1. På Mina sidor under Min verksamhet/Mina stödrätter kan man se hur många stödrätter man har. I besluten om gårdsstöd kan man se hur stor areal man sökt för och hur stor areal som blivit godkänd. Om det finns fler stödrätter på Mina sidor än antal hektar man sökt och fått godkänt för åren så är alla stödrätter inte använda.
  2. Stödrättsöverföringen görs i en e-tjänst på vår webbplats i samband med att SAM-ansökan öppnar i februari. Ni kan sälja eller eller hyra ut stödrätter, priset gör ni upp själva. Själva handeln med stödrätter har inte Jordbruksverket med att göra, det är en fri marknad. Det är viktigt att ni skriver in i avtalet att de ska lämnas tillbaka om arrendatorn lånar eller hyr dem. Om det finns stödrätter över som arrendatorn inte använt på två år så dras de in.
  3. Hjälp med avtal kan ni få av någon konsult eller om ni kan hitta något på internet, det kan inte Jordbruksverket hjälpa till med.
  Lena Kundtjänst
 • Om man SÄLJER sina stödrätter, är de momspliktiga?
  L.Hogmalm
 • Hej!


  Tack för din fråga. Försäljning av stödrätter och eventuell beskattning är ingen fråga för Jordbruksverket. Om försäljningen är momspliktig är en fråga för Skatteverket.
  Roger Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.