Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Hur får grisar bo?

Hej!
Det var någon som berättade att förut fanns en regel som sa att grisar måste ha halm på golvet att böka i och ligga på men att det har ändrats, så att det nu är tillåtet att ha grisar på bart betonggolv. Stämmer det?
Vänliga hälsningar
Lena
Lena Frantzén Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Lena!

  Tack för din fråga.

  Liggplatserna ska vara torra och rena samt anpassade för grisarna och det klimat som är i stallet. Om ditt stall har ett utomhusliknande klimat bör det finnas en bädd av halm eller annat skyddande material på liggplatserna under den kalla årstiden. Du får inte ha gödseldränerade golv på grisarnas liggplats. Mer information om stallmiljö för grisar.
  Birgitta Kundtjänst
 • Tack för ditt svar. Är det en regel som har ändrats från att man förut måste ha strö på golvet oavsett årstid och temperatur till att man nu endast bör ha det vid kyla?
  Lena
  Lena Frantzén
 • Hej!

  Det du har hört är inte korrekt. Boxar för grisar ska ha strö av halm eller annat jämförbart material. Detta är ett krav som framgår av 16 § djurskyddsförordningen (1988:539).
  Bernhard Kundtjänst
 • Hej, tack för svaret. Jag svarade på det sista inlägget från jordbruksverket men det försvann så jag försöker igen. I den paragraf som Bernhard hänvisar till står att "boxar för svin och kalvar upp till en månads ålder skall vara försedda med strö av halm eller annat jämförbart material". Då tolkar jag det som att grisar över en månads ålder kan hållas på bart golv så länge det inte är för kallt?  Har det varit så "hela tiden", eller har det nyligen skett en förändring?
  Lena
   

  Lena Frantzén
 • Hej Lena

  Nej, det ska läsas boxar för [svin] och [kalvar upp till en månads ålder]. Det gäller alltså alla grisar.
  Hans Kundtjänst
 • Tack, det var skönt, då har jag fått fel för mig!
  Vänliga hälsningar
  Lena
  Lena Frantzén

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.