Hur är humlor bra för miljön?

Hej!
Jag gör ett arbete i skolan. På vilket sätt påverkar humlorna miljön?
Om humlorna dör ut helt, hur skulle det påverka oss människor?
Är humlor bra för miljön? Finns det något dåligt med humlor?

Tacksam för svar!
Mvh Tilda

Kommentarer

 • Hej Tilda!

  Humlorna bidrar till en av de viktigaste ekosystemtjänsterna i naturen, nämligen pollination av växter som behöver insektspollineras. Humlor pollinerar både vilda och odlade växter såsom blåbär och oljeväxter (raps och rybs). Oljeväxter används för framställning av rapsolja och margarin till exempel.

  Pollinering betyder att humlorna överför pollen från växtens ståndare till pistillerna, vilket är en förutsättning för att det ska kunna bildas ett bär eller ett frö. Det finns fler insekter som pollinerar, men bland de vilda pollinatörerna intar humlorna en särställning eftersom de bildar samhällen och kan bli fler än till exempel solitärbin som lever ensamma.

  Honungsbin finns endast i Sverige som odlade i bikupor och de är också mycket viktiga för pollineringen i naturen och hos odlade grödor. Vid regnig, blåsig och kall väderlek är dock humlorna ett strå vassare än honungsbina, som inte vill vara ute och pollinera vid sådana väderförhållanden. Honungsbina blir dock många fler per kupa från 10 000 i början på säsongen till kanske 60 000 i slutet. Humlorna kan bli upp till några hundra per samhälle. Det finns ca 40 arter av humlor i Sverige.

  Om humlorna dör ut förlorar vi en mycket viktig pollineringsresurs, för de finns i hela landet både i skog, fjäll och odlingslandskap. Honungsbina däremot finns bara där det finns biodlare. Solitärbin kan i viss mån täcka upp för humlorna, men ibland pollinerar de enbart en viss art av vilda växter. Kanske skulle vi bli utan en stor del av skogens vilda bär utan våra humlor och även bär och frukt i våra trädgårdar?

  Mig veterligt finns det inget dåligt med humlorna. Det skulle möjligen vara de så kallade snylthumlorna, som lägger sina ägg i andra humlors bon och deras larver får matas och skötas av dessa humlor. Det fungerar ungefär som göken som lägger sina ägg i andra fåglars bon och sedan puttar gökungen ut styvföräldrarnas egna ungar. Men kanske finns det något intressant och förunderligt att lära av detta i naturen? Jag älskar gökens hohoanden om våren och alla humlors surr är ju ett glädjeämne att ta till sig.
  Frida Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.