Hund med valpar i hundrastgård

Hej!
Jag har försökt läst på er hemsida men tycker att vissa svar går att tolka på flera sätt. Jag vänder mig därför till er för mer raka puckar...

Vad säger egentligen reglerna om att ha en tik med valpkullar i hundrastgård? Får man det? Vilka krav ska isåfall uppfyllas? Vill gärna veta allt som går att få reda på ang detta.


Står även att hund under 4månader inte får lämnas ensam mer är korta stunder, menas det då utan mänsklig kontakt och tillsyn eller räknas hunden som lämnad ensam även om den sitter med en vuxen hund?

Tacksam för svar, vill ju såklart göra rätt för mig!

Kommentarer

  • Hej Emma

    Det finns inget förbud mot att hålla valpar med tik i rastgård, specifika mått finns dock bara för valpningsbox, dvs inomhusutrymme där tik brukar hållas tillsammans med sina valpar. Det finns inte mått på allt i våra föreskrifter, vi måste ha sett ett konkret behov av regler och mått för att reglera. Djurskyddslagstiftningen tillämpas alltid överst i dessa fall dvs förvaringsutrymmen ska ha rimligt mått för att alla djur ska kunna röra sig och bete sig naturligt utan att utsätta sig för skaderisker.

    Måttabellerna ger ändå viss vägledning, t ex vuxna valpar av viss ras kan motsvara hundar av viss mankhöjd och då räknar man rimligt mått i tabellen. Detta görs med metoden ”per analogi”. I övrigt kan jag aldrig ge dig en lista på ”allt så gäller”, eftersom detta avgörs från fall till fall. Exempel: hur finmaskigt nätstängsel finns i den specifika rastgården? Är valpar så små att det kan fastna i nätet? Behöver valpar som växer en landgång eller annat hjälpmedel för att lära sig använda utsiktspost och spana över omgivningen? Detsamma för att komma in en koja, vilken årstid är det – relaterad till termisk komfort i just den koja som används (större värmebehov hos valpar, är de pälsade)?

    Ensam betyder ensam, tillsammans med en annan hund är man inte ensam. Motsatsen skulle betyda att vi kräver nästan 24 timmars mänsklig kontakt för alla unga djur. Eller förbud att hålla valpar ”bara” med modersdjuret, det vore orimligt.
    Frida Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.