Till senaste kommentaren
Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Vilka regler gäller för att transportera hund i bil?

Hej
Räcker lastnätet i bagagen på en Kombi som begränsningsåtgärd för transport av hund? Det förhindrar ju projektil-risken vid kraftig inbromsning. Eller krävs bur?

Kommentarer

 • Hej Eva!

  Tack för din fråga.
  Du kan transportera hunden i kombiutrymmet på din bil om du har god uppsikt över den under hela transporten. Hunden ska inte riskera att bli skadad eller lida i samband med transporten. Du måste se till att hunden är säkrad vid inbromsning till exempel genom att använda transportbur eller säkerhetsbälte som är anpassat för hundar.  

  Beroende på vilken storlek på hund räcker det kanske inte bara räcker med ett lastnät.
  Du kan läsa mer om att transportera hundar här.
  Maria Kundtjänst
  • Hej! Vidare fråga på är lastnät godkänt.  
  • De krävs inte grindar bakåt alltså?
  • Mvh Lena i Dalarna
  Lena Albinsdottet
 • Jag anser att svaret för kombi är luddigt.  Antingen får man eller så får man inte!  Jag har 2 st amerikanska cockerspaniels och när de står upp når inte huvudet över ryggstödet.  Kompletterar jag med lastnät i stål så kan jag inte se att detta skulle vara problem vid inbromsning.  Lastnätet är anpassat efter bilmärket och modellen.  De kommer absolut inte vidare vid inbromsning.

  Att sedan använda de säkerhetsbälten som finns för hundar anser jag vara mycket värre än ha de lösa.  Visst, de kommer inte vidare men risken finns att de väldigt lätt hillar in sig och den uppsikten kan du inte ha i en kombi!  Har även dessa men använder de aldrig då du får stanna stup i kvarten för att rätta till selen.
  Anza
 • Hej Lena och Anza!

  I 6 kap. 3 § transportföreskrifterna anges bland annat att åtgärder ska vidtas för att säkra djuren vid inbromsning då de transporteras i utrymme för personbefordran. Det allmänna rådet till denna paragraf anger att djuren bör säkras genom att förvaras i säkrad transportbur eller, då det gäller hundar, i särskilt anpassat säkerhetsbälte. Vi kan inte bestämma att man ska ha grindar längst bak utan vi gräver godkänt lastnät/-galler mot baksätet.

  Med detta menas att man måste vidta åtgärder för att säkra att hunden inte kommer till skada vid inbromsningar. Det är upp till dig som djurägare att avgöra om och se till att din hund transporteras på ett sätt som överensstämmer med ovanstående.

  Länsstyrelsen är den myndighet som ansvarar för att kontrollera att djurskyddslagstiftningen följs och om ni är osäkra skulle ni därför kunna höra av er till dem med era frågor.

  Här hittar ni kontaktuppgifter till länsstyrelserna.

  Svaret kommer från enheten för sällskapsdjur.
  Anna Kundtjänst
 • "Du måste se till att hunden är säkrad vid inbromsning till exempel genom att använda transportbur eller säkerhetsbälte som är anpassat för hundar."

  Behöver man ha en särskilt anpassad bilsele (som kopplas till bilbälteslåset, antagligen med ett anslutningsbälte) eller räcker det med ett anslutningsbälte som kopplas mellan den vanliga selen (eller bilselen) och bilbältetslåset?

  Samt är det godkänt att fästa dessa anslutningsbälten någon annanstans i bilen (tex bakluckan om man behöver använda baksätet till passagerare)?
  Elinor
 • Hej Elinor!

  Vi har inte mer detaljerade regler för hur säkerhetsbältet ska vara utformat än att man måste se till att hunden är säkrad vid inbromsning och då till exempel genom att använda transportbur eller säkerhetsbälte som är anpassat för hundar.

  Det är länsstyrelsen och/eller polisen som får göra bedömningen om hunden transporteras på ett säkert sätt. Vänd dig till dem om du är osäker på att du följer djurskyddslagen.

  Här hittar du kontaktuppgifter till länsstyrelserna.

  Här kan du läsa mer om transport av hund.
  Anna Kundtjänst
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.