Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Höns och kaniner tillsammans

Hej! Vi ska bygga om på 4H- gården vad gäller höns och kaniner. Var i Stockholm och såg på en 4Hgård där och de hade en typ friggebod där höns och kaniner gick gemensamt med bara några redan i hörnen och en hylla över kaninernas hus - under hönsens sovpinne ( men många höns satt också på kaninernas hus) och sedan hade de gemensamt utgång till gemensam voljär/ hägn. I vår planering hade vi tänkt  ha ett hönshus med separat  ventilation mm och rastgård skild från fyrfotadjur - men det här var ju  en väldigt  enkel lösning. Vi undrar om vi kan bygga något liknande eller om risken för coccidiossmitta blir för stor?  Idag har vi tillstånd att sälja ägg och har även mindre försäljning (10-20/år) av kaninungar och kycklingar. Påverkar det hur vi kan hålla djuren vad gäller separata utrymmen för fåglar och fyrfotadjur? Vet ju att de inte får hållas tillsammans i ex zoohandel. Mvh Sara

Kommentarer

  • Hej Sara!

    Det är inte så lätt att svara på när man inte vet hur ni tänker er det hela. Ombyggnationer ska ju också godkännas av länsstyrelsen i ert län, om ni har offentlig förevisning av djuren, vilket de flesta 4 H-gårdar har. Det också länsstyrelsen som har tillsyn över att djurskyddslagstiftningen följs. Det vill säga, så ska de se till att kaninerna och hönsen inte far illa i de utrymmen där de hålls.

    Man kan vaccinera hönsen för koccidios, men det kanske inte är det enda bekymret med att hålla dessa två djurarter tillsammans.Jag vet inte om äggförsäljningen gör att det blir strängare krav, det är en fråga för Livsmedelsverket.

    Jag tycker att ni i första hand ska prata med länsstyrelsen.
    Lena Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.