Till senaste kommentaren
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Får man ta in hibiskussticklingar från annat EU-land?

Får jag ta med mig hibiskussticklingar hem från ett annat EU-land? Och är det specifika regler för Kanarieöarna?
Helena Frank Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Ingela!

  Det går bra att ta in Hibiskus sticklingar till Sverige från andra EU länder men det krävs ett växtpass. Anledning till det är att Hibiskus är en av de arter som kräver växtpass vid förflyttning inom unionen. Dessutom är Hibiskus värdväxt för växtskadegöraren Bemisia tabaci vilket Sverige är skyddad zon för. Det innebär att hänvisning till skyddad zon måste anges på växtpasset. Det är producenterna av sticklingarna som ska utfärda växtpasset.

  När det gäller import från Kanarieöarna är kraven ännu striktare, det krävs ett annat sundhetsintyg - PC (Phytosanitary certificate) för alla växter för plantering. Det är myndigheterna i exportlandet som utfärdar intyget (PC) vid en exportkontroll.
  Lena Kundtjänst
 • Hej, nu är det ingen storskalig import vi talar om, utan att jag frågar hotellet om lov att knipsa en stickling från deras träd. Och jag tänker inte driva upp något för försäljning utan se om jag kan rota i fönsterkarmen. (Jag dubbelkollar om det här verkligen stämmer, eftersom ni inte kunde få mitt namn rätt, då kanske infon är fel också.)
  Det verkar vara så att Kanarieöarna inte räknas som EU vad gäller sånthär. Men: Jag hittade följande citat på er sajt på en sida om ”Privatpersoner som tar med eller beställer växter och växtprodukter över Sveriges gränser”:
  Visst undantag för handbagage eller flyttgods från europeiska länder
  Det finns undantag för privatpersoner från kravet på sundhetscertifikat. Det gäller växter, växtprodukter och odlingssubstrat som väger under 2 kg, som kommer från ett europeiskt land (även Kanarieöarna) och som du tar med som handbagage. Undantaget gäller också ditt privata flyttgods och då finns ingen begränsning i mängd.
  Jag tolkar det som att Om jag är privatperson, och ta med en eller ett par sticklingar i handbagaget, så är det okej. Är det så, eller måste jag ändå ha ett växtpass? (Vilket i praktiken gör att jag kan lägga ner tanken på ett levande semesterminne)
  Vänliga hälsningar Helena
  Helena Frank
 • Hej Helena!

  Information på vår hemsidan stämmer bra. Det är tillåtet att ta in Hibiskus sticklingar som handbagage från Kanarieöarna som väger under 2 kg. Kanarieöarna räknas som land som tillhör Europa men inte EU.
  Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.