Vart ska hästpasset förvaras?

Diskussioner pågår i stallet om hurvida hästens pass måste vara i stallet, nära stallet eller om det duger fint med en vidimerad papperskopia. Vad gäller?

Kommentarer

 • Hej Lotta!

  Hästhållaren ska alltid kunna visa upp hästpasset vid en kontroll. Hästhållaren är den som för tillfället har ansvaret för hästen. Det finns inte finns något krav på att passet ska förvaras i stallet. Däremot ska det kunna visas upp utan dröjsmål.

  Nej, det räcker inte med kopior, det är originalet som räknas och är det som ska visas upp. Det som är bra att veta är att hästpasset inte är en ägarhandling utan endast innehåller information om vilken häst det är och uppgifter om den hästen. Det som styrker ägandet är köpehandlingen.
  Frida Kundtjänst
 • Toppenbra och tydligt svar! Tack! Riskerar man vite eller vad händer om det inte kan visas upp utan dröjsmål?
  Lotta
 • Hej Lotta!

  Vid en kontroll av länsstyrelsen så behöver du kolla med dem vad påföljderna blir. Däremot om en veterinär inte kan skriva in behandlingar i hästpasset så påverkar det hur hästen kan ingå i livsmedelskedjan och eventuellt deltagande i tävlingar.
  Frida Kundtjänst
 • Hej, två frågor:
  1. Vad innebär "utan dröjsmål" enligt ovan?
  2. Om man får en föranmäld kontroll av Lst så kan jag samla in alla pass, dvs troligtvis inga problem.
  Får man en oanmäld kontroll av Lst, vad händer om det inte finns nån ansvarig på plats, vilket det inte alltid finns på ett mindre stall på dagtid. Vad innebär utan dröjsmål då?

  Susanne
 • Hej Susanna!

  Du får vända dig till länsstyrelsen för att få svar på dina frågor om vad som gäller för "utan dröjsmål".
  Sara Kundtjänst
 • Hej Sara fr JSV, Jag har gjort det. Dem hänvisar till er O.o....
  Lotta
 • Hej Lotta. 

  Det är länsstyrelsen som ansvarar för kontrollen av hästpass och om hästen saknar pass eller du inte uppfyller kraven på uppdatering av uppgifter, tilläggsregistrering med mera så kan du bli åtalad. Det är inte reglerat hur passet ska förvaras utan bara att det ska kunna visas upp utan dröjsmål. Passförvaringen kan alltså lösas på olika sätt.
  Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.