Till senaste kommentaren

Hållbarhet för produkter och företag

Hej! Vilka kriterier används för att utvärdera huruvida en produkt eller ett företag är hållbart och kvalificeras för hållbarhetscertifiering? Specifikt margarinprodukter som baseras på raps och andra grödor, helt växtbaserade och utan animaliska produkter.

 Tack! 😀

Kommentarer

 • Hej!

  Det finns flera olika certifieringssystem och standarder inom hållbarhet såsom livsmedelssäkerhet, djurvälfärd, arbetsmiljö och miljö. Det är inget som Jordbruksverket ansvarar för utan det är ofta privata aktörer som ansvarar för dem och kunder ställer krav på att t.ex. deras leverantörer ska vara certifierade mot en viss standard. Några exempel på standarder är IP SIGILL och KRAV. Det finns även ISO-standarder och andra större globala standarder.

  När det gäller ekologisk produktion är det däremot reglerat med EU-lagstiftning och man ska vara kontrollerad av ett godkänt kontrollorgan. Här finns mer information.

  Att certifiera sin produktion är ett sätt att opartiskt säkra att man uppfyller de lagkrav och standarder som gäller.

  Certifieringen utförs av ett ackrediterat certifieringsorgan. En certifiering av livsmedel kan också ge rätt att använda den märkning som är kopplad till standarden, exempelvis EU-ekologiskt, KRAV eller Sigill. Mer information finns hos certifieringsorganen som certifierar för respektive standard. På myndigheten Swedacs (som godkänner/ackrediterar kontrollorgan) hemsida finns det också mer information.

  Hör gärna av dig igen om har fler frågor!  Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.