Grannens höns

Hej
Min svärmor bor på en gård på landet där grannens höns springer fritt på hennes mark. Sprätter i trädgården och bajsar överallt. Hon är orolig för att inte kunna sätta sig emot detta då hennes katter springer fritt. Vad gäller?
Catrine Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Catrine!

  Det finns flera regelverk som berör det du beskriver. Vår djurvälfärdsenhet har nedan plockat ut några bitar som berör detta.

  Djurägaren har skyldighet att ta hand om sina höns, men de får gå lösa på hennes mark.

  Djur ska ju skyddas mot lidande, stall och hägn ska ge tillräckligt skydd etc, och djuren ska ses till dagligen, men det finns ingen paragraf, varken i djurskyddslagen (2018:1192), djurskyddsförordningen (2019:66) eller i Jordbruksverkets föreskrifter (SJVFS 2019:23), som säger att höns måste vara inhägnade.

  Hundar och katter ska hållas under sådan tillsyn och skötas på ett sådant sätt som med hänsyn till deras natur och övriga omständigheter behövs för att förebygga att de orsakar skador eller avsevärda olägenheter. (SFS 2007:1150, 1§, Lagen om tillsyn av hundar och katter).

  Lagen om ägofred (SFS 1933:269) handlar om beten och stängsel - mest för större djur som häst och nöt, men även mindre - och hur grannarna ska komma överens om stängsel och om djur kommer in på andras områden. Är det ett område som har detaljplan (dvs inom ett tätare bebyggt område) gäller inte denna lag. Landets kommuner har lokala miljöföreskrifter, vilka dock kan skilja sig åt mellan kommunerna. Här ställs ofta krav på t.ex. hönshållning. Kommunens miljökontor kan ge mer information.

  Det låter som om det bästa vore att komma överens med grannen som har höns om ett bra sätt att undvika liknande händelser i framtiden. Det borde ju ligga i alla inblandades intresse.
  Ingela Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.