Godkänd märkning alpacka

Hej

Jag hittar ingen bra information kring godkänd märkmetod för kameldjur i och med den nya förordningen. I stort sett alla alpackor i Sverige har varaktig märkning i form av chipmärkning. Är detta i Sverige en godkänd märkmetod. Jag ser att i Finland går det enkelt att hitta info att varaktig märkning enligt nya förordningen är godkända öronmärken eller micro chip. Men på jordbruksverkets sida hittar jag bara den kryptiska hänvisningen att id märken av verket godkänd modell.
Det råder stor förvirring bland landets alpackaägare om djuren nu måste dubbelmärkas eller om den vanliga moderna chipmärkningen även fortsättningsvis är ok.

Mvh Maria alpacka ägare

Maria Eriksson Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Maria!

  Tack för att du kontaktar oss. Här hittar du informationen om hur du ska märka dina kameldjur.
  Maria Kundtjänst
 • Ursäkta men vad är det här för absolut dummhet. Det finns inte en enda alpacka i Sverige märkt med öronlappar. Däremot är merparten chippmärkta.
  Chippmärke är tex ett godkänt och nödvändig metod för tex hästar i Sverige. Dessa är betydligt vanligare att de konsumeras som livsmedel än alpackor så det kan inte ligga som grund för detta huvudlösa beslut.
  Går man till tex Finland som också justerat sina föreskrifter enligt samma förordning är godkända öronmärken ELLER chippmärkning ok som varaktig märkning.

  Maria Eriksson
 • Hej Maria!

  Vi behöver utreda vissa aspekter kring frågan om märkning av kameldjur innan vi kan ge ett fullständigt svar. Vi har redan uppdaterat informationen på webben i vissa avseenden, mer kommer.
  Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.