Till senaste kommentaren

Frön till köksväxter från hobbyodlare?

Hej,
Hur ser lagstiftningen ut nu och framledes avseende att som privatperson/hobbyodlare sälja/byta/ge bort överskottsfrön från köksväxter, blommor mm, med andra odlare?
My Ring

Kommentarer

  • Hej!

    Lagstiftningen styr den yrkesmässiga produktionen och saluföringen av utsäde. Reglerna om saluföring av utsäde är endast tillämpliga vid yrkesmässig saluföring, enligt 1 § punkt 3 utsädeslagen (1976:298). Det finns ingen definition av yrkesmässig verksamhet i utsädesregelverket, utan verket följer Skatteverkets tolkning. Vi gör en bedömning av vad icke yrkesmässig verksamhet är från fall till fall om det behövs. Om verksamheten är yrkesmässig finns detaljerade regler för de olika arterna som lagstiftningen omfattar i Jordbruksverkets föreskrifter. Samtliga föreskrifter för fröförökade arter finns här.

    Hur lagstiftningen kommer att se ut i framtiden vet vi inte. Det vi vet är att EU-kommissionen planerar att lägga fram ett förslag till ny lagstiftning under slutet av 2022 eller i början av 2023. Efter det börjar förhandlingar mellan EU:s medlemsländer om förslaget. Jordbruksverket informerar mer om processen och hur den löper här på vår webbplats.

    Om du har mer specifika frågor är du välkommen att återkomma med dem till vaxtodling@jordbruksverket.se


    Lena Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.