Fröblandning skyddszoner

Hej! Det står "Du får också så in fröblandningar som gynnar insekter i din skyddszon. " men gäller det även blandningar som innehåller ettåriga växter, t ex "Viterra raps" (persisk klöver, bersemklöver, lin och honungsört)? Eller är flerårig örtzon bättre (Rödklöver 10 %, Vitklöver 20 %, Rödsvingel 45 %, Cikoria 5 %, Honungsört, 15 % och Käringtand, 5%)?
Erik Bertholtz Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Erik!

  Ja om det gynnar insekter.

  Skyddszonen ska bestå av rätt grödor
  • Skyddszonen ska bestå av vallgräs eller vallgräs i blandning med vallbaljväxter. Högst 15 viktprocent av utsädesblandningen får bestå av vallbaljväxter.
  • Du får också så in fröblandningar som gynnar insekter i din skyddszon.
  • Du ska så med en utsädesmängd som är normal för arten och syftet med odlingen. Du ska så skyddszonen senast sista sådatum det första året som ditt åtagande gäller. Sista sådatum är 30 juni. Om du inte har hunnit så innan sista ändringsdag, så måste du ändå ange i din SAM-ansökan senast sista ändringsdag vad du har för avsikt att odla.
  Om du redan har en etablerad skyddszon med bra gröda behöver du inte så om den innan du går in i ett nytt åtagande. Tänk på att skyddszonen ska ligga obruten på samma mark så länge åtagandet gäller, vilket innebär att grödan måste vara tillräckligt bra för att hålla under hela denna period.

  Svaret kommer från länsstyrelsen.

  Lena Kundtjänst
 • Hej igen!

  Så alltså även om viktprocenten överstiger 15 % baljväxter är det OK med en blandning så länge det gynnar insekter?
  Erik Bertholtz
 • Hej Erik!

  Det är tillåtet att så in insektsfrämjande fröblandningar på skyddszonen. Det innebär att den insektsfrämjande fröblandningen ska blandas in utöver vallgräs eller vallgräs i blandning med vallbaljväxter. Förutsättningen är att den totala andelen vallbaljväxter på skyddszonen inte överskrider 15 viktprocent.

  Det här svaret kommer från länsstyrelsen.

  Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.