Detta inlägg är gammalt och kan innehålla inaktuell information.
Kommentaren du söker har flyttats till en ny diskussion, eller är borttagen.

Försäljning av frysta/färska djurben till hund

Hej!
Jag har tillgång till färska tuggben från vilt (älg, rådjur, vildsvin), som jag skulle vilja börja sälja i min verksamhet. Jag har i dagsläget tillstånd från er för att sälja obearbetat djurfoder (färskfoder) till hund.
Hur går jag tillväga och vad finns det för krav jag behöver ha koll på?
Eventuellt kan jag även få tillgång till att köpa ben även från nötdjur, skiljer sig reglerna något då?

Tack!
Vänligen,
Johanna

Johanna Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Johanna!

  För att sälja ben från slakterier eller vilthanteringsanläggningar som foder (”tugg”) till hund krävs det att din anläggning är godkänd för detta. Här kan du läsa mer om vad som gäller.

  Ben från vilda djur får bara släppas ut på marknaden (säljas eller ges bort) och tas emot om de kommer från registrerad foderföretagare/foderleverantör. Fodret ska också vara registrerat. Detta gäller oavsett om det är ben från ett jaktlag eller ben från en vilthanteringsanläggning. I det förstnämnda fallet får benen sedan bara släppas ut på den nationella marknaden med särskild märkning.

  Läs mer om detta här.
  Anna Kundtjänst
 • Hej Anna!

  Tack för svar.
  Jag är godkänd återförsäljare redan, men behöver jag i så fall alltså även registrera mig som tillverkare för att sälja viltben från viltet vi skjuter på egen mark?

  I så fall är det alldeles för krångligt tyvärr, då får vi slänga det som inte går åt till våra egna djur.

  Om jag får ställa ytterligare en fråga på samma tema - vi skjuter mycket fågel, vad krävs för tillstånd för att sälja dessa som apportvilt (dvs som träningsfågel för retrievers och andra jakthundar som tränar apportering)?
  Johanna
 • Hej Johanna,

  Skicka dina frågor direkt till foderdjurprodukter@jordbruksverket.se så att vi får titta på vad du har för tillstånd i dag och vad som skulle krävas ytterligare för den verksamhet du önskar bedriva.

  Döda vilda fåglar för användning vid apportträning omfattas inte av den lagstiftning som reglerar animaliska biprodukter och inte heller av foderlagstiftningen. Du ska istället vända dig till Naturvårdsverket.
  Catrin Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.