Till senaste kommentaren

Flytta med häst till Sverige från ett EU-land

Hej!

Jag ska flytta med min häst till Sverige. Jag undrar om jag behöver någon extra vaccinering eller prover? Jag kommer ha ett veterinärintyg, vaccinering mot influensa, blodprover på AIE. Sen vet jag att jag måste registrera hästen i sverige så att han får ett svenskt pass Är det något annat som behövs i Sverige?
Klara Fafejtova Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Klara!

  Tack för din fråga.

  Den behöver ha ett hästpass och ett hälsointyg utfärdat av officiell veterinär. I vissa fall ska det också registreras i det elektroniska systemet TRACES. Du kan läsa mer om det här.

  I Sverige behövs bara att du tilläggsregistrerar den, det ska göras inom 30 dagar.
  Lena Kundtjänst
 • Hej.
  Kan du prsisera det med "i vissa fall",? Var finner man kommissionens lista över avelsorgan för hästdjur? För om jag förstår det rätt så ska jag inte registrer I TRACES, om jag importerar ett föl från Norge som är registrer i en av dessa avelsorgan, även om det är i Nederländerna.
  Ann
 • Hej Ann!

  Så här står det på vår webbsida om införsel av häst till Sverige:
  Registrerade hästdjur är hästar som är registrerade i en stambok eller har FEI-pass. Dessa hästar kan resa över landsgränser med hästpass och utlåtande om hälsotillstånd utfärdat av officiell veterinär. Dessa behöver inte registreras i det elektroniska systemet TRACES. När det gäller hästar från länder utanför EU, Andorra, Norge och Färöarna måste hästarna antingen ha FEI-pass eller vara registrerade i en stambok som finns med på kommissionens lista över avelsorgan för hästdjur för att hästen ska räknas som ett registrerat hästdjur.

  Hästdjur för slakt är hästar som ska skickas till slakt. Detta kan alltså vara hästar som annars är antingen registrerade hästdjur eller hästdjur för avel och produktion. Dessa behöver ett hälsointyg utfärdat av officiell veterinär som ska läggas in elektroniskt i TRACES.

  Hästdjur för avel och produktion är hästar som:

  • inte är registrerade i en stambok
  • inte har FEI-pass, eller
  • inte skickas till slakt.
  Exempel på ett hästdjur för avel och produktion är en korsningshäst eller en häst med okänd härstamning. Hästar som identifieras med en provisorisk handling räknas alltid som ett hästdjur för avel och produktion. Ett föl som ska transporteras utan hästpass tillsammans med moderstoet räknas också som ett hästdjur för avel och produktion, detta eftersom fölet inte har något hästpass och inte är registrerat i en stambok ännu. Föl och sto måste då registreras i det elektroniska systemet TRACES. Detta gäller alltså även om stoet är ett registrerat hästdjur.

  Till hästdjur för avel och produktion krävs hälsointyg i det elektroniska systemet TRACES.


  Maria Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.