Till senaste kommentaren

Får man ha katt i koppel under uppsikt?

Vi är säsong på camping med husvagn. Vi byggde en bur till våra katter men de gillade inte den. Får man ha katterna i koppel när man är ute med dem?

Kommentarer

 • Hej Lisa!

  Att ha ett djur i koppel är inte samma sak som att binda upp ett djur.

  -Om din fråga betyder "får jag binda fast katten under uppsikt" (och med detta menas att katten inte kan förflytta sig mer än vad linans längd tillåter) så är svaret NEJ. Pga risk för skador är detta inte tillåtet för katter.

  -Om din fråga betyder "får jag gå i koppel med katten", dvs förflytta dig i promenad med din katt som hålls kopplat i linan, (och lämpligen en sele istället för ett halsband) så är svaret JA.
  Sara Kundtjänst
 • En katt i sele o koppel kan väl aldrig förflytta sig mer än vad kopplets längd tillåter, vare sig det hålls fast av husse som ligger på gräsmattan o läser en bok eller är fäst i ett jordankare precis bredvid husse..? (Hypotetisk reflexion)
  En selad katt som älskar att ligga o slappa i skuggan under en buske, är ju inte "ute o går med koppel" så att säga. Är det tillåtet att fästa kopplet i t ex sin livrem för att kunna använda båda händerna till annat pyssel i trädgården etc?
  Det är självklart inte så enkelt att anpassa regler osv till alla möjliga scenarion, vill bara kolla upp lite.
  Mvh
  A L
 • Hej!

  Du har rätt i att det inte går att göra föreskriften så detaljerad att det täcker alla scenarion. Många gånger räcker sunt förnuft kring regelverket.

  För en mer detaljerad bedömning om hur föreskriften om att katter inte får hållas uppbundna behöver du kontakta länsstyrelsen. Det är de som är tillsynsmyndighet för djurskyddsbestämmelserna och som gör dessa bedömningar från fall till fall.
  Frida Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.