Till senaste kommentaren

Egen brunn och besprutning av åker intill

vi bor i ett hus ute på landet och jag har en liten fundering på vad som gäller när bonden besprutar och gödslar sin åker som ligger alldeles i anslutning till vår tomt. Åkern ligger i sluttning ner mot vår gräsmatta där våran grävda brunn finns i ett lägre läge än åkern befinner sig. Vår gräsmatta fortsätter dock med en viss sluttning till efter åker. Men även bara några meter i från åkergränsen så står de ett par fruktträd sedan flera år tillbaka. Och nu för några veckor sedan så var bonden ute och besprutade sin åker, alldeles in till gränsen. Med vad vet jag däremot inte. Och nu i veckan spred han hönsgödsel där ute. Vad gäller egentligen vid besprutning och gödsling i sådana här lägen? Tänker på oss som dricker vattnet samt våra barn.

Kommentarer

  • Hej Emma!

    Tack för dina frågor.

    Jordbruksverket har inga regler kring tomtgränser. Ett bekämpningsmedel som används ska vara godkänt av Kemikalieinspektionen. Medlen godkänns bara om de är godtagbara ur hälso- och miljösynpunkt. Läs mer om bekämpningsmedel hos Kemikalieinspektionen.

    Vad gäller gödsel och närheten till brunnen, är det en fråga för miljöförvaltningen i din kommun. Ta kontakt med dem och hör vilka regler som gäller i din kommun.
    Lena Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.