Till senaste kommentaren

Arbeta som djurvårdare med SSK-examen

Hej! Jag har SSK- examen men inte jobbat som det. Jag är nyfiken på att gå över till djursidan istället och har läst runt på er hemsida - men tycker att det känns lite luddigt. Som jag förstår det så har jag möjlighet att jobba som djurvårdare på nivå 2 - men vad skiljer sig egentligen mellan de olika nivåerna? Det finns 1-3 och sedan finns det s.k. D9 kompetens också (vad är emellan nivå 3 och 9?) Är det meningslöst att läsa någon högre djurvårdarkurs (ex. D9) om behandlingsförbud kommer upphöra redan 31/12 - 2023? Varför detta beslut? Måste jag ha jobbat 3 år som nivå 2:a innan jag kan läsa till D9 (på ex. UPH i Falkenberg eller BYS i Skara?)

Behöver jag inte göra några tester, läsa några extra kurser kring djurvård/djurslag, gå bredvid gång etc. för att jobba som nivå 2?
Jag får behandla häst på nivå 2 men inte på 3 - varför då?

Tacksam för svar! Mvh Johanna
Johanna Lidén Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Johanna!

  Ja det stämmer att man som legitimerad sjuksköterska får jobba som djurvårdare på nivå 2. Du behöver inte göra några tester eller få något intyg för att få börja jobba. Om du behöver gå bredvid eller inte är upp till dig och din potentiella arbetsgivare, många vill ge en bra introduktion där man på ett säkert sätt får komma in i arbetsuppgifterna. Viktigt att komma ihåg är dock att man inte får utföra uppgifter som man inte har förmåga att utföra, även om man har den formella kompetensen att utföra uppgiften. Känner man sig osäker behöver man be om hjälp eller avsäga sig arbetsuppgiften, det gäller alla som arbetar inom djurens hälso- och sjukvård.

  D9 kompetens är vad många felaktigt kallar att man har läst kursen som heter grundkurs i läkemedelshantering, vilket ger en möjlighet att jobba som djurvårdare på nivå 2. Det är alltså ingen skillnad mellan djurvårdare på nivå 2 och D9 kompetens.

  De olika nivåerna innebär att man har undantag att utföra olika uppgifter.

  *Undantag på nivå ett innebär att övrig personal får utföra enklare skötselåtgärder och enklare sårvård på djur som är under påverkan av lokal eller allmän bedövning.

  *Undantag på nivå två innebär att övrig personal får utföra följande behandlingar på djur oavsett om de är under påverkan av lokal eller allmän bedövning eller inte:

  1.Ge subkutana, intramuskulära och intravenösa injektioner – dock inte med vaccin, narkotikaklassade läkemedel, läkemedel för lokal bedövning, läkemedel för allmän bedövning, avlivningsvätska eller cytostatika. Sederande läkemedel får dock ges till häst under förutsättning att en veterinär befinner sig på platsen och kan agera om komplikationer skulle uppstå.

  2.Koppla i och ur dropp ur en permanentkanyl.

  3.Sätta permanentkanyl.

  Djurvårdare på nivå 2 får ge intravenösa injektioner enligt första stycket 1 samt sätta permanentkanyl enligt första stycket 3 endast till och med den 31 december 2023.

  * Undantag på nivå tre innebär att övrig personal får utföra följande behandlingar på hund och katt samt övriga djur som hålls för sällskap och hobby, dock inte på häst, oavsett om djuren är under påverkan av lokal eller allmän bedövning eller inte:

  1.Ge subkutana, intramuskulära och intravenösa injektioner dock inte med vaccin, läkemedel för lokal bedövning, avlivningsvätska eller cytostatika.

  2.Intubera djur inför narkos samt extubera djur efter narkos.

  3.Sätta permanentkanyl.

  Injektioner med narkotikaklassade läkemedel eller läkemedel för allmän bedövning får endast ske om en veterinär befinner sig på platsen och kan agera om komplikationer skulle uppstå.

  Djurvårdare på nivå 3 får utföra behandlingarna enligt första stycket 1–3 till och med den 31 december 2023.

  Man får inte utföra undantagen på nivå 3 på häst, du behåller dock din möjlighet att jobba på nivå 2 även om du utbildar dig till att arbeta som djurvårdare på nivå 3. Undantagen på nivå 2 får med andra ord utföras på häst oavsett om du har kompetens att jobba på nivå 2 eller 3.

  Du måste jobba minst 3 år på nivå 2 innan du får utbilda dig till att jobba på nivå 3. Precis som du är inne på så sträcker sig undantagen för nivå 3 endast till 31 december 2023. Som jag skrev innan så har du dock redan så kallad "D9 kompetens" om du är legitimerad sjuksköterska
  Maria Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.