Till senaste kommentaren

Hur stor box ska en tik med valpkull ha?

I nya direktiven gällande tik med valpar står det att "tik med valpar som hålls i box" ska ha si o så stort utrymme. I uppfödargrupperna diskuteras rätt hetsigt om vad "box" egentligen innebär då vissa anser att det gäller inomhus, även om tiken förfogar över hela huset. Detta skulle isf innebära att jag som har stor ras men inte så stor villa måste avliva valpar om kullen blir större än 5st om jag inte ska bryta mot dessa storlekskrav. Det måste väl rimligtvis vara ex kennelbyggnader och iordninggjorda hundrum som avses??
Mia Karlström Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Mia!

  Med box menas ett förvaringsutrymme för hållande av hundar inomhus. Det kan vara ett rum eller en inhägnad del ("valphage") av ett rum. Det kan också vara flera rum, det viktigaste är att valpkullen har tillräckligt stor golvyta att röra sig på.

  Om jag räknar på det största värdet, dvs en tik med en mankhöjd över 65 cm med 5 valpar så innebär det att kullen behöver ett utrymme på 11,4 kvadratmeter. För varje ytterligare valp lägger du till 1,7 kvadratmeter.

  Här är en länk till mer information på vår webbplats.
  Frida Kundtjänst
 • Tack för svar, dom ger dock 2 nya frågor.
  1: varför väljer man att skriva "tik med valpar som hålls i box" när det inte har något alls med box att göra? Som upplagt för feltolkningar, det rätta hade väl varit att skriva "tik med valpar" enbart.

  2: vad förväntas man göra om kullens antal gör att man överstiger antal kvadratmeter? Söka dispans? Min ras får normalt sett 7-8 valpar, vilket jag nog kan lösa.. men vissa tikar har fått 14 valpar.  Utan möbler i rummen är det väl en sak att "få fram" tillräckligt med kvadratmeter men normalt sett har man ju möbler.
  Mia Karlström
 • Hej igen!

  Ordet valpningsbox som användes tidigare är borttaget eftersom att det ofta förväxlades med valplåda. Box används generell för inomhusutrymmen och finns definierat i föreskriften 1 kap. §6 som "Förvaringsutrymme för hållande av hundar eller katter inomhus." Du kan läsa mer om resonemangen i konsekvensutredningen på vår webbplats.

  Angående din andra fråga så behöver du prata med länsstyrelsen kring bedömningen av ditt utrymme. Möjlighet för att söka dispens från föreskrivna mått finns.
  Frida Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.