Till senaste kommentaren

När omfattas sällskapsdjur av de nya registreringsreglerna?

På er sajt läser jag listan på sällskapsdjur som är undantagna de nya kommande reglerna för registrering av anläggning. Observera att mina frågor rör enbart kravet på registrering, inte andra regler om exort/import av djur. På er sajt står följande vilket väcker många oklarheter och följdfrågor:

"Om djuren flyttas till andra länder för att byta ägare räknas det alltid som att djuren hålls i kommersiellt syfte. Då ska anläggningen registreras."

Samt detta under frågor och svar:
"Hur definieras kommersiell verksamhet med sällskapsdjur?"
Svar: "Även att sälja/överlåta djur till personer i andra länder räknas som kommersiell verksamhet oavsett omfattning."

Exakt hur ska detta tolkas?

Ska detta räknas från djur ett som överlåtes till ägare utanför Sverige, så man måste registrera sig som anläggning innan överlåtelsen även om man säljer det enda djuret i sin ägo?

Detta gäller alltså redan vid en enstaka gång, inte flertal ggr eller mera regelbundet, utan "oavsett omfattning"?

Hur blir det med registreringskrav om djurägaren skickar djuret med transport eller reser över själv för att överlämna djuret?

Hur blir det med registreringskravet om överlåtelsen sker i Sverige kort/omedelbart innan transporten av djuret till nya landet?

Hur blir det om den nya ägaren reser till Sverige och sedan kort därefter reser tillbaka sitt hemland med djuret i sin nya ägo, eller djuret transporteras ensamt/med kurir kort efter överlåtelse inom Sverige? Måste överlåtaren registreras som anläggning? 

Jag vill gärna ha samtliga frågeställningar fullständigt klarlagda.

Kommentarer

 • Hej Marie!

  Jag har kopierat en del av din fråga och lägger till svar direkt i frågan, för att svaret ska hamna rätt:

  Exakt hur ska detta tolkas?
  Ska detta räknas från djur ett som överlåtes till ägare utanför Sverige, så man måste registrera sig som anläggning innan överlåtelsen även om man säljer det enda djuret i sin ägo?
  Ja, om den nya ägaren inte själv hämtar djuret hos dig.

  Detta gäller alltså redan vid en enstaka gång, inte flertal ggr eller mera regelbundet, utan "oavsett omfattning"? Ja, det gäller redan från första djuret

  Hur blir det med registreringskrav om djurägaren skickar djuret med transport eller reser över själv för att överlämna djuret? I båda dessa fall gäller krav på registrering av anläggning (om avsikten är att djuret ska byta ägare efter att det har kommit till det nya landet).

  Hur blir det med registreringskravet om överlåtelsen sker i Sverige kort/omedelbart innan transporten av djuret till nya landet? Om överlåtelsen sker till den nya ägaren behöver anläggning inte registreras. Om överlåtelsen sker till någon annan behöver anläggning registreras.

  Hur blir det om den nya ägaren reser till Sverige och sedan kort därefter reser tillbaka sitt hemland med djuret i sin nya ägo, eller djuret transporteras ensamt/med kurir kort efter överlåtelse inom Sverige? Måste överlåtaren registreras som anläggning? Se svar ovan.

  Jag vill gärna ha samtliga frågeställningar fullständigt klarlagda. Jag hoppas du känner att du fått fullständiga svar nu.

  Sara Kundtjänst
 • Tack för svar. Hoppas inte mina frågor blev alltför tillkrånglade.

  Kan man genomföra en regelrätt export genom att ägarbytet sker på distans? Djuret säljs/överlåtes på distans här i Sverige och skickas sen med annan person/kurir/frakt till det nya hemmet utomlands.
  Marie
 • Hej Marie!

  Jag förstår inte riktigt din fråga.
  Sara Kundtjänst
 • Som jag förstod av dina svar kan man undgå att behöva registrera anläggning genom att den utländska köparen/nya ägaren själv reser hit och hämtar djuret/djuren. Då sker alltså försäljningen/överlåtelsen här i landet innan nya ägaren reser hem med djuret/djuren.

  Med min nya fråga menar jag om man på samma sätt kan slippa registrera anläggning genom att sälja/överlåta ett djur utan att den utländska köparen är närvarande, utan på distans, och att djuret sen transporteras till den nya ägaren med kurir/frakt (det är det här jag menar med export). Ägarbytet har ju även i detta fall redan skett innan transporten med den enda skillnaden att köparen själv inte är närvarande.

  Om man kan slippa en i övrigt så pass sträng registrering så enkelt som att den som ska ta över djuret/djuren kommer och hämtar själv, tar det ju bort själva meningen med registreringen om syftet är smittskydd/smittspårskäl, i mitt tycke. Man kan tycka att registering på så liten hobbynivå kanske då lika gärna hade kunde undvikas helt.

  Eller missar jag något?
  Marie
 • Hej Marie!

  Nej, du kan inte inte kringgå reglerna. Ska djuret säljas/överlåtas till något annat land så ska du registrera din anläggning. Det är endast om personen som köper djuret av dig, kommer till dig för att hämta det, som du inte behöver registrera din anläggning. Då reser djuret med sin ägare över gränsen.

  Transporterar du eller någon annan en hund till annat land, för att sälja/överlåta den så ska även den som transporterar djuret registrera sig som transportör i det nya registret Transportera djur utomlands.
  Sara Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.