CITES listade Djur

Om jag önskar köpa en Grå Jako, Psittacus erithacus, och annonserar om detta på ett forum, vad krävs då ? Måste jag veta CITES nummer när jag annonserar ?
( Skicka inte någon länk nu om CITES utan svara helt enkelt vad som krävs av mig som köpare ).
Tror nog att Ni kommer tycka min fråga är kryptisk men det finns ett forum där man anser att man skall ange CITES numret även på "Köpes", hur skall jag som annonserar veta vad en ev. säljare har för CITES nummer på sin fågel ?

Eller har jag fel ?
Claes Feldt Rapportera olämpligt innehåll

Kommentarer

 • Hej Claes!


  Tack för din fråga. Jag återkommer till dig när jag har ett svar.


  Roger Kundtjänst
 • Hej Claes!

  Grå jako, Psittacus erithacus, är listad på Bilaga A inom CITES. Det innebär att den som t.ex. vill annonsera sitt intresse att köpa en grå jako behöver söka ett CITES-intyg för det från Jordbruksverket innan annonseringen sker. Jordbruksverket ställer inte krav på att den som vill ansöka om ett CITES-intyg för annonsering om köp redan vet vilken individ som ska köpas och därmed vilket CITES-intygsnummer som den individen har. Det viktiga är att du som annonserar har ett beviljat CITES-intyg för annonsering. Du kan därmed ange att du har ett intyg som ger dig rätt att annonsera. Vilka interna regler ett forum sätter utöver vad lagstiftningen kräver kan inte Jordbruksverket påverka.
  Frida Kundtjänst
 • Hej och tack för svar.
  Jag vill bara säkerställa att jag har förstått det hela rätt.

  Om jag vill sälja t.ex. en grå jako, så måste jag ansöka om tillstånd för handel oavsett att jag redan har CITES dokument på fågeln.

  Om jag avser att köpa en grå jako så måste jag även där ansöka om tillstånd för handel av ett CITES listat (A) djur.

  Dessa tillstånd är inte knutna till den individ som jag säljer eller köper utan är just tillstånd för handel för mig som person och är utfärdat för endast mig.

  Har jag förstått det rätt ?

  MVH
  Claes Feldt
  Claes Feldt
 • Hej Claes!

  Jag kollar upp detta och återkommer till dig så snart jag kan.
  Anna Kundtjänst
 • Hej Claes!

  Din förra fråga gällde, som jag tolkade det, om CITES-intyg behövs om du som privatperson vill annonsera om att köpa en grå jako. Där är svaret ja.

  Ska du sälja en grå jako måste den specifika fågeln ha ett giltigt CITES-intyg som du som säljare har i original. Här blir det inte aktuellt med ett CITES-intyg för annonsering. Ett giltigt CITES-intyg innebär att fågeln är undantaget förbudet att användas kommersiellt och därmed får den också annonseras. CITES-intyg kan vara formulerade med villkor och begränsningar. Läs intyget ordentligt och kontakta Jordbruksverket om du har frågor om ett specifikt intyg.
  Frida Kundtjänst

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din e-post visas aldrig publikt.