Behövs CITES-intyg för möbler i rosenträ?
Vi äger i ett dödsbo en matsalsmöbel tillverkad i början på 1970 talet i rosenträ. Möblemanget består av matbord, åtta stolar och ett kabinett skåp.
behöver vi ett CITES intyg när vi säljer detta?
behöver vi ett CITES intyg när vi säljer detta?
Följ inlägget
2
följare
Ni behöver ta reda på det vetenskapliga namnet på träslaget, det brukar auktionsverk vara bra på. Om det är tillverkat av ett träslag som är A-listat måste ni ha ett CITES intyg för att få sälja det. Du hittar information här.
finns det någon variant av rosenträ som inte omfattas kravet på CITES intyg? Hur kan man fastställa vilken typ av rosenträ som möblerna är till-
verkade av? Kan man ansöka om CITES intyg utan att veta exakt vilken typ av rosenträ möblerna är tillverkade av?
hälsningar
thomas Mårtensson
Ordet rosenträ är lite lurigt eftersom det kan innebära väldigt många olika arter. Här kan du läsa kortfattat om lite av detta:
"Hela släktet Dalbergia spp. omfattar fler än 200 olika arter. Av dessa är riopalisander (Dalbergia nigra) A-listad, medan alla övriga arter är B-listade. I Dalbergia-släktet ingår bland många andra de populära arterna indiskt rosenträ (Dalbergia latifolia), Grenadilla eller African Blackwood (Dalbergia melanoxylon), Cocobolo eller Mexikansk jakaranda (Dalbergia retusa) och Honduras rosewood (Dalbergia stevensonii)"
Inom Dalbergiasläktet är det alltså bara arten Dalbergia nigra (också kallad riopalisander) som finns med på A-listan och kräver CITES-intyg.
Som min kollega skrev brukar auktionsverk vara duktiga på att se och känna igen olika träslag så det kan vara en bra idé att vända sig till någon möbelkunnig på ett sådant ställe för att få hjälp att fastställa arten.
Du kan inte ansöka om CITES-intyg utan att veta arten, alltså det vetenskapliga namnet.
Hoppas du hittar rätt och kommer till klarhet med vad ni behöver för att kunna sälja möbelgruppen!